сряда, 24 май 2017 г.

ОРИЗ С МЛЯКО И ЯГОДОВО ЖЕЛЕ

ОРИЗ С МЛЯКО И ЯГОДОВО ЖЕЛЕ








1 к.ч. ориз Балдо
2 к.ч. вода
1 л прясно мляко
7 с.л. захар
1 ванилия

за желето:

300 г ягоди
2 с.л. захар
1 ч.л. желатин
150 мл вода
1 ванилия

за украса:
40 г тъмен шоколад
ягоди


Измития ориз се залива в тенджерка с две чашки вода и се слага на огъня. Разбърква се и когато водата се изпари, се залива с прясното мляко. Вари се около 15 мин на умерен огън, като периодично се разбърква. Към края се добавя захарта и се вари още малко. Ароматизира се с ванилията и се захлупва. Оставя се да се охлади.

За желето, измитите ягоди се нарязват на четвъртини и се слагат в малка тенджерка на огъня с една кафена чаша вода и две лъжици захар. Варят се 2 минути, колкото да се разтопи захарта и да се получи червен сок. Ароматизира се с ванилия. Желатина предварително се залива с 3-4 с.л. вода и се оставя да набъбне, след което се прибавя при ягодите и се разбърква. Получения сок с парченца ягоди се разпределя в 6 чаши. Слагат се в хладилника да стегне желатиновата смес.
След като ягодите са стегнали, във всяка чаша се разпределя изстиналия ориз.
Поръсете с канела или какао.
Украсете по ваше желание.



Днес имаме шоколадови завъртулки.
Шоколада се разтопява на водна баня, след което се сипва в малка фунийка от готварска хартия. Връхчето се отрязва и пак върху лист от хартия за печене се рисуват някакви фигурки. Оставят се да стегнат.
Във всяка чаша сложих по една ягода и по една шоколадова фигурка.  






Публикуване на коментар