събота, 6 май 2017 г.

АГНЕШКО В ГЮВЕЧ

АГНЕШКО В ГЮВЕЧ




2,3 кг агнешко месо
12 стръка пресен лук
5 стръка пресен чесън
6 с.л. ориз
8 с.л. булгур
10 кафени чаши вода
1 с.л. червен пипер
1 с.л. сол
1 ч.л. смлян черен пипер
5-6 с.л. олио
5 стръка джоджен
5 стръка девесил
10 стръка магданоз

Месото се нарязва на порции, посолява се леко и се запържва в сгорещено олио, да се запечата.
Отделно в 4-5 с.л. олио се запържва 1 кафена чашка измит ориз и като стане прозрачен се добавя накълцан пресния лук и чесън. След като се позапържи за кратко, се добавят булгура и зелените подправки, малко сол и се залива с топла вода.
Сместа се изсипва в глинен гювеч.
Месото се поръсва с червен пипер и смлян черен пипер и се подрежда едно до друго в съда.
Захлупва се с капак и се слага в студена фурна. Включва се на 180 градуса и се пече близо два часа. Капака се отстранява. Оставя се на горен реотан, за да се запече отгоре месото.









Публикуване на коментар