неделя, 28 май 2017 г.

САРМИЧКИ С ЛИПОВИ ЛИСТА

САРМИЧКИ С ЛИПОВИ ЛИСТА






40 млади листа от липа
500 г пилешко филе
200 г гъби печурка
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
2 с.л. доматено пюре
2 щ. смлян черен пипер
2 щ. чубрица
3-4 стръка копър
сол, олио



В загрято олио се запържва накълцания на кубчета лук и морков. Добавя се измития и отцеден ориз и нарязаните на ситно гъби, които предварително са обелени от люспицата. Месото също се накълцва на дребно и се прибавя, след което се разбърква и щом оризът стане прозрачен, се залива с доматеното пюре, разредено с една водна чаша вода. Прибавят се подправките и се готви, докато се поеме водата около 15 мин.


В съд се кипва около един литър вода с щипка сол и се отдръпва от огъня. Листата от липата трябва да са много млади и тънки, но същевременно широки. Аз събрах листа от дървета, които са били скоро рязани и подмладявани - втори, трети лист от новия клон. Листата се бланшират за много кратко в горещата вода и се изваждат веднага в друг съд със студена вода, тъй като много бързо омекват.

След това се отцеждат и в тях се завиват сармички с готовата плънка.




Гарнират се с кисело мляко, подправено с накълцан копър. Ако ви понася, смачкайте и една скилидка чесън.









Публикуване на коментар