понеделник, 1 май 2017 г.

ОРЕХОВИ МАСЛЕНКИ /пайчета/

ОРЕХОВИ МАСЛЕНКИ 
/пайчета/






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТА:
2 яйца
2 жълтъка
120 г краве масло
150 г захар
140 г брашно
1 ванилия
сушени сини сливи без костилка /меки/

ЗА ГЛАЗУРАТА:
2 белтъка
100 г захар
100 г смлени орехи
1 ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

НА БЛАТА:
Маслото, престояло на стайна температура се разбива със захарта с миксер. Прибавят се един по един жълтъците, след това едно по едно двете цели яйца, ванилията и накрая постепенно брашното. Всичко се разбърква добре и се разпределя във книжни формички за мъфини. Сипва се по една супена лъжица, като сместа във всяка формичка трябва да е с височина около 1 см.
Във всяка чашка се слага по една мека сушена синя слива без костилка. Може и без тях, но аз си харесах в един магазин сини сливи без костилка, много са меки и хубави, та за това реших да сложа. Придават допълнително леко кисел вкус, което на мен ми допада. Всъщност няма пречка да се сложи по една кафена лъжичка някакво гъсто сладко.

НА ГЛАЗУРАТА:
Белтъците, предварително престояли на стайна температура, се разбиват с миксер на сняг, след което постепенно се прибавя захарта и се доразбиват до твърди връхчета. Прибавят се смлените на едро орехи и ванилията. Разбърква се леко с шпатула, за да не спадне белтъка.
От белтъците се взема по една лъжица и сместа се разпределя върху сливите във всяка формичка. Добре е да попадне в средата и да не се опира до хартията, за да не се начупи след това белтъка.

Пекат се 30 минути в загрята фурна на 170 градуса до втвърдяване на белтъка. Пекох с вентилация.

Излязоха 20 бр.


Изпечени, може да се поръсят леко с една кафена лъжичка какао.









Няма коментари: