понеделник, 17 април 2017 г.

ПЕЧЕНО АГНЕШКО НА ФУРНА С ГАРНИТУРА ОТ ОРИЗ И БУЛГУР С ЛАПАД

ПЕЧЕНО АГНЕШКО НА ФУРНА
С ГАРНИТУРА ОТ ОРИЗ И БУЛГУР С ЛАПАД



2,2 кг агнешко месо
1 ч.л. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. червен пипер
4-5 с.л. олио
5-6 стръка джоджен

за гарнитурата:
10 стръка лапад
1 ч.ч. /непълна/ ориз
1/2 ч.ч. булгур
1 глава лук
1 морков
6 стръка пресен лук
3 стръка пресен чесън
4-5 стръка девесил
4-5 стръка джоджен
4-5 стръка магданоз
сол, олио

Месото се нарязва на порции. В чиния се сипва олиото и се смесва с подправките. Късовете месо се намазват с получената смес. Подреждат се в тавичка и се налива 1 ч.ч. вода. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Месото се пече час и половина на 200 градуса. След това се маха фолиото и се пече още 30 минути на 180 градуса.




За гарнитурата:
В плитка и широка тенджера се сгорещява олио. Пуска се накълцана една главичка лук и моркова на кубчета леко да се позапържат. Добавя се измития ориз и се разбърква. Последователно се прибавят булгура и накълцаните пресен лук и чесън, а после и лапада /лопуш/. Разбърква се и се залива с 4 чаши топла вода. Разбърква се от време на време. Оставя се да се готви на тих огън за 15 минути. Прибавят се подправките - накълцани пресни зелении, разбърква се и котлона се изключва. Оставя под захлупен капак за още 10-на минути. През това време оризът ще набъбне още и ще поеме от соса.
Сервирайте с пресни зеленчуци.


Публикуване на коментар