четвъртък, 13 април 2017 г.

СЛАДКИ ЗАЙЧЕТА И ТАРАЛЕЖИ

СЛАДКИ ЗАЙЧЕТА И ТАРАЛЕЖИ








2 яйца
1 ч.ч. пудра захар
125 г меко краве масло
1 пакетче ванилена захар
брашно - 2 ч.ч.

още:
50 г шоколад за готвене
1 к.ч. смлени ядки /бадеми, орехи/
семенца чиа - за очички на зайчетата


Брашното се пресява и в кладенче от него се чукват двете яйца. Добавя се мекото краве масло, преди това престояло на стайна температура и пресятата пудра захар с ванилията. Замесва се нетвърдо тесто. Става много лесно за моделиране.
От тестото се взема топче с големина на малък орех. Овалва се в длани и се издължава леко. С ножица се клъцват две триъгълничета за оформяне на ушички. Малко топченце от тестото, се закрепва за опашле. С клечка за зъби се бодва за очички.
Подреждат се в средата на голямата тава от фурната върху готварска хартия /за по-сигурно/.
Една част от тестото ще стане на таралежчета. Отново се взема топче със същата големина. Овалва се в длани и се оформя като малко чушле. В товата покрай зайците, таралежите се подреждат околовръст по периферията, като муцунките им леко се подпират по стените на тавата.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса за 10-на минути, докато леко порозовеят.

След като се изпекат зайчетата се поръсват с малко пудра захар.
Един белтък се отделя на едно яйце. От него се взема 1 ч.л. и се слага в малка чашка. С много тънка малка четка за рисуване се топва в белтъка, а след това в очите на всяко зайче. С помощта на четката, както е мокра от белтъка, внимателно се взема с връхчето по едно семенце чиа и се поставя в дупчицата на окото. Това да не ви стряска, става бързо.
Ето, зайчетата са готови.



Шоколада се разтопява на водна баня. Гръбчето на всяко таралежче се топва в разтопения шоколад, а след това се овалва в смлени ядки. С клечка за зъби от шоколада се правят очички.
Ето и таралежите са готови.























1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте! Зайчетата изглеждат страхотно! Опитах да напрасвя и аз, като следвам Вашата рецепта, но макар да станаха вкусни, напълно се деформираха - разтекоха се и ушите се сляха с тялото, та изглеждаха по-скоро като обикновени бисквити с опашки :) Имате ли съвет как да не се разтичат така? (тестото го бях даже оставила в хладилника за един час, но и това явно не помогна)