неделя, 2 април 2017 г.

ПЛОДОВА ТОРТА С ГРИС

ПЛОДОВА ТОРТА С ГРИС










НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

/чашата е с вместимост 220 мл/
за блата:
1 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. захар
1 голяма настъргана ябълка
1 яйце + 1 щ. сол
1 бакпулвер
2 с.л. лимонов сок
1 ванилия
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио

за крема:
280 г цедено кисело мляко
200 мл сладкарска сметана
1 пакетче ванилена захар
4 с.л. пудра захар
1 пакетче желатин

плодове в крема:
2 киви
1 банан
6 ягоди

за украса:
ягоди, киви, касис, листенца мента


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

на блата:

Яйцето се разбива с вилица с щипка сол. Прибавят се настърганата ябълка, без да се изцежда и всички изброени продукти, като предварително бакпулвера се угася в лимоновия сок. Разбърква се на ръка с шпатула. Сместа се изсипва в тортена тавичка 26 см, дъното на която се застила с хартия, а стената се намазва с бучка краве масло.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 25 минути.


Блата се обръща в тортена чиния, хартията се отстранява, а след като се охлади, ринга на тавичката се поставя отново около блата.

на крема:
Сладкарската сметана, добре охладена, се разбива с миксер на гъст крем.
Гъстото кисело мляко се разбърква с пудрата захар и едно пакетче ванилена захар, след което се прибавя към сметановия крем.
През това време едно пакетче желатин се накисва за 5-6 минути с 4-5 с.л. студена вода и се оставя да набъбне. След това се втечнява на водна баня и се прибавя към крема. Разбърква се добре.
Половината от крема се нанася върху блата в ринга. Отгоре се подреждат едро нарязани плодове - ягодите на две, банана на четвъртини по дължина и половинки резенчета киви. Върху плодовете се нанася останалия крем. Приберете в хладилника да стегне за 2-3 часа.
Накрая се украсява с още плодове.


















Публикуване на коментар