неделя, 19 март 2017 г.

ТОРТА КАРОЛИНА

ТОРТА КАРОЛИНА










ТОРТА ЗА НАШИТЕ 35 ГОДИНИ ЗАЕДНО


Тъй бързо отлитат годините,
а помня, като че ли вчера беше…
След летата нижеха се зимите,
денят по нещичко от нас крадеше…
Беше ранна пролет в слънчево и бяло,
ний бяхме хубави и диви - в дивни дни,
тичахме, окъпани от дъжд, че бе валяло,
в клоните се чуваха чирикащи врабци.
А в този свят, изпълнен със промени,
в стремежа си да бъдем по-добри,
виж, косите, видимо са посребрели,
улисани да гоним своите мечти…
Навлизахме в живота във води дълбоки,
изплувахме, понесени с пенливата вълна,
препъвахме се с болка в бурени високи,
изтръгвахме ги с длан и сритвахме в прахта…
Когато потъвахме в себе си, от себе си скрити,
ние пак се намирахме и прощавахме пак,
безгрешни не сме, ала с думи открити,
отново се чакахме пред къщния праг…
Поглеждайки се в старото ни огледало,
днеска сресваме косите си сребристи
и си мислим тъжно, че сме остарели,
а в очите пак блестят искри лъчисти…
И пак е ранна пролет! И навън е бяло!
И пак са хубави и дивни дни!
Белеят нарциси, окъпани от дъжд,
навънка бе валяло...
и в клоните чирикат пак врабци!





ПРОДУКТИ:

за блата:

9 яйца
180 г брашно
200 г захар
2 пакетчета ванилена захар

за крема:

500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
250 г краве масло
120 г пудра захар
1 пакетче ванилена захар

за сироп:
150 мл прясно мляко
2 с.л. коняк

за крокант:
6 с.л. пудра захар
100 г филирани бадеми

ПРИГОТВЯНЕ

НА БЛАТА:
Продуктите трябва да са престояли на стайна температура. В две купи първо се отделят белтъци и жълтъци.
Жълтъците се разбиват с миксер, заедно със 100 грама захар и едното пакетче ванилия до побеляване, бие се 10 минути.
Отделно се разбиват белтъците с щипка сол на сняг първо на по-слаби обороти, след което се засилват и постепенно се добавя 100 грама захар и едно пакетче ванилена захар, като се доразбиват до твърди връхчета.
Белтъците се смесват със жълтъците и при непрекъснато бъркане, на най-ниска степен се прибавя постепенно брашното.
Сместа се изсипва в тортена форма, широка 26 см, със застлана по дъното хартия за печене.
Слага се да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути, или с проба с дървено шишче, то трябва да излезе сухо.
Блата се оставя да се охлади.

НА КРЕМА:
Две пълни супени лъжици брашно се размиват с прясното мляко, което се добавя постепенно и по малко. Разбърква се много добре да няма бучки и така, докато се разреди с цялото количество мляко. Слага се на огъня - най-добре в тенджера с незалепващо покритие и се бърка непрекъснато. Щом се сгорещи и се сгъсти, се оттегля от огъня и се оставя да се охлади напълно, като се покрива с фолио. Разбърква се веднъж, да не хване коричка. Докато изстива, още се сгъстява.
В купа се разбива с миксер мекото краве масло, заедно с пудрата захар и една ванилия, докато изсветлее.
Към маслото на порции се добавя лъжица по лъжица от изстиналия млечен крем. Всичко се разбърква добре до получаване на хубав крем.

НА КРОКАНТА:
В малък съд на огъня се сипва на три пъти по две пълни супени лъжици пудра захар. Разбърква се през това време, докато захарта се разтопи и огъня се спира. Веднага се сипват филираните бадеми и се разбърква да оберат карамела. Сместа се разстила върху парче готварска хартия на дъската за хляб и се оставя да изстине и да стегне. След това се начукват на дребно.

СГЛОБЯВАНЕ:
Блата се разрязва хоризонтално на две части, за да се получат два блата.
Първият се поставя в чиния за торта и се сиропира с няколко лъжици неподсладено прясно мляко, смесено с малко коняк - алкохол или 3-4 капки ромова есенция.
Блата се намазва с половината крем. Върху крема се поръсва с начукани карамелизирани бадеми. Слага се втория блат и също се сиропира. Цялата торта се покрива с останалия крем и се поръсва с останалия крокант.
Украсих със захарни нарциси от фондан.







Публикуване на коментар