четвъртък, 16 март 2017 г.

ТЕЛЕШКИ ЕЗИК С БЯЛ СОС

ТЕЛЕШКИ ЕЗИК 






телешки език - 1 бр
гъби - 8 бр едри
сметана за готвене - 200 мл
аспержи - 5-6 бр. стерилизирани
моцарела - 1 бр
дафинов лист - 2 бр
бахар - 5-6 зърна
черен пипер - 10-на зърна
вегета - 1 ч.л.
сол, олио

Езика се сварява добре в тенджерата под налягане за 50 мин. Във водата се пускат 2 дафинови листа, сол, зърна бахар и черен пипер. За да се обели лесно, докато е горещ, езикът се задържа под течаща студена вода и така много лесно, изтегляйки с ръка се смъква кожата.
Гъбите, измити, обелени и нарязани на резени се запържват в малко олио и когато са почти готови се овкусяват с малко вегета.
Към края се добавя една кутийка готварска сметана и един черпак от бульона, в който се е варил езика. Оставя се, колкото да клокне. Езикът се нарязва на резенчета и се слага в огнеупорна тавичка. Сметановия сос с гъбите се сипва върху езика. Слагат се 5-6 стръка аспержи отгоре и 5-6 резенчета моцарела. Фурната се загрява предварително на 220 градуса и слагаме тавичката за 15-20 минути, да се запече.
Салатата е микс от свежа маруля, радичио, айсберг, краставица, чери домати и маслини.
 




Публикуване на коментар