събота, 11 март 2017 г.

МАЛКИ БРИОШИ

БРИОШИ 




600 гр брашно
4 с.л. захар
2 бр яйца
3 с.л. краве масло
1 ч.ч. прясно мляко
/чашата е с вместимост 200 мл/
20 гр прясна мая
сол - 2 щипки
кора от лимон - 1 ч.л.
ванилия - 2 прахчета
прясно мляко за намазване
плънка - течен шоколад, ябълков мармалад
пудра захар за поръсване

Брашното се пресява и в кладенче от него се сипват двете яйца, разбити с вилица с две шипки сол.
Прибавя се маята, разтворена в затоплено прясно мляко. След това и затоплено краве масло, стърготини от кората на половин лимон, захарта и ванилията. Замесва се меко тесто. Оставя се в набрашнен съд и се покрива с кърпа да втаса, докато удвои обема си.


Разтеглих тестото и го нарязах на 16 равни парчета. Оформих от тях топчета. Всяко топче разточих върху леко набрашнен плот на малко кръгче с диаметър около 12 см. Разпределих питките на осем двойки. Едната част направих с шоколад, а другата с мармалад, или осем питки намазах с по две чаени лъжички течен шоколад, а другите осем с ябълков мармалад.
Взема се една питка намазана с шоколад, а върху нея се поставя друга питка също намазана с шоколад.


Както са една върху друга, двете заедно се завиват на руло. Двата края на рулото се подгъват надолу и в двата края с острието на ножа се прави прорез. Срязаните части се разтварят, подобно на цвете.


Бриошите се подреждат на разстояние в тава върху хартия за печене.
Оставят се отново да втасат около 30 минути. Намазват се с четка с прясно мляко и се слагат в загрята фурна да се пекат.
Изпичат се на 180 градуса за 20 минути.
Още топли се поръсват с ванилена пудра захар.






Публикуване на коментар