събота, 4 февруари 2017 г.

МАКАРОНИ НА ФУРНА С КАРАМЕЛИЗИРАНА ЗАХАР

МАКАРОНИ НА ФУРНА С КАРАМЕЛИЗИРАНА ЗАХАР




1/2 пакет макарони - спирали
200 грама сирене
6 с.л. захар
1 ч.л. сол
6 с.л. олио
600 мл. прясно мляко
яйца - 5 бр
2 прахчета ванилия
захар - 8 с.л. за карамела
сушени кайсии - 7-8 бр за украса

Макароните се сваряват според указанието на пакета, като във водата се слага 1 ч.л. сол и 3 с.л. олио. След това се отцеждат в гевгир и се изплакват със студена вода.
Връщат се в тенджерата и се поръсват с натрошено сирене, захар, другите 3 с.л. олио и се разбъркват.
В малък съд на огъня се сипват 8 с.л. захар да се карамелизира.
Разтопената захар се излива в правоъгълна кексова форма.
Яйцата се разбиват добре с телена бъркалка и се смесват с прясното мляко. Заливат се макароните с яйчената смес и се разбъркват добре. Всичко се сипва в кексовата форма.
Тавичката се поставя в друга тава, в която има около 1 пръст студена вода.
Фурната е предварително загрята на 200 градуса с вентилация.
Макароните се пекат до зачервяване, като периодично се долива студена вода - по 2 чаши.


Оставят се да изстинат. Карамелените макарони се обръщат обратно и се нарязват на порции.



За украса - срязани на половина сушени сладки кайсии, предварително карамелизирани в захарта носят още каремелен вкус.




Публикуване на коментар