събота, 11 февруари 2017 г.

МИЛИНКИ СЪС ЗАЛИВКА С ВКУС НА МАСЛО

МИЛИНКИ СЪС ЗАЛИВКА С ВКУС НА МАСЛО




ЗА ТЕСТОТО:
500 грама брашно
1 ч.ч. прясно мляко
мая - 1 пакетче суха на д-р Йоткер
сол - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
зехтин - 1 с.л.

ЗА ПЛЪНКАТА:
150 грама сирене
едно яйце
20 г краве масло

ЗА ЗАЛИВКАТА:
едно яйце + 1 щ. сол
прясно мляко - 1 кафена чаша
брашно - 2 с.л.
меко краве масло - 2 с.л.
свинска мас - 2 с.л., за намазване на тавата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява заедно със сухата мая и в направено кладенче се сипва затопленото мляко, сол, захар и зехтин. Разбърква се и се замесва гладко тесто. Поставя се в купа с 2 с.л. олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Разточих тестото на лист с дебелина 5-6 мм. и наръсих с плънка от разбито с вилица яйце с щипка сол и в него размачкано сирене.
Тук-там пуснах нарязани парченца на тънко от кравето масло.
Кората се завива на руло и разтегля на фитил. Нарязва се на охлюви, не много широки /2 см - около 16 бр. се получават/.
Подреждат се в не голяма тава /широка 28-30 см/, намазнена със свинска мас и се оставят да втасат още веднъж.
Прави се заливка, като едно разбито яйце с малко сол се смесва с меко краве масло, две лъжици брашно и се разбърква добре с една малка чашка прясно мляко.
Сместа се разпределя върху всяка милинка.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.





Публикуване на коментар