четвъртък, 2 февруари 2017 г.

САМОСА С КАРТОФЕНА ПЛЪНКА

САМОСА С КАРТОФЕНА ПЛЪНКА








ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО:

300 грама брашно
3 пълни супени лъжици краве масло
3 пълни супени лъжици кисело мляко
2 яйца
2 щипки сол

ЗА ПЛЪНКА:
2 сварени намачкани картофа
Бучка натрошено сирене
1 щипка сол
1 щипка червен пипер
1 щипка черен пипер
1 щипка копър

В кладенче от брашното се сипват разбитите яйца с малко сол и другите продукти и се разбърква. Отначало става като трохи, но постепенно се замесва хубаво гладко и меко тесто. Покрива се и се оставя да си почине за 30 минути.
През това време картофите се сваряват с люспата. Като изстинат се обелват и се настъргват. Към тях се добавя малко натрошено сирене и подправките.
Тестото се разточва на тънка кора. Нарязва се на квадрати със страни около 7-8 см.
Във всяко квадратче се поставя по една чаена лъжичка от плънката. След това се захлупват като триъгълник и с вилица се притискат по края.
В малка касерола се загрява обилно количество олио.

Пържим пирожките Самоса за кратко, докато се зачервят, буквално за секунти. Пускаме ги по 3-4, като внимателно ги обръщаме. Изваждат се върху кухненска хартия да се отцедят от излишната мазнина.






Публикуване на коментар