четвъртък, 26 януари 2017 г.

БАБИНАТА МЛЕЧНА ЛУЧЕНА КАША

БАБИНАТА МЛЕЧНА ЛУЧЕНА КАША

Тази лесна и вкусна лучена каша, навремето моята баба я правеше с домашно овче прясно мляко, което й придаваше съвсем различен вкус, но днес у дома и с краве мляко се харесва. Тук ще ви призная, че аз не обичам и не пия прясно мляко от дете. Имам предвид сварено мляко и ей тъй сипано в чаша. Единственото прясно мляко, което мога да пия е овче и то със сол, на попара, т.е. не да го пия, ами да го ям, сърбайки го горещо с лъжица и накисната коричка хляб.  Странна работа… уж не пия мляко, пък ям толкова различни ястия, в които прясното краве мляко е вкарано и дори преобладава, както тази млечна каша. Нея можете да направите през всички сезони, стига ви само бутилка мляко и хубава китка пресен лук, другото ще се намери в шкафа...




3 връзки зелен лук
3 стръка пресен чесън
3 с.л. брашно
3 ч.ч. прясно мляко
4-5 с.л. олио
2-3 щипки сол
4-5 стръка магданоз
за запръжката:
2-3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер

Лукът и чесънът се почистват, измиват и нарязват.
Олиото се сгорещява в малка тенджерка и в него се запържват лука и чесъна.
Разбърква се и се прибавят 3 равни супени лъжици брашно. Като се разбърка отново, се добавя една чаша студено прясно мляко. Бърка се непрекъснато, като поетапно се добавят и другите две чаши мляко. Оставя се да клокне за 3-4 минути и кашата се отстранява от огъня. Похлупва се с капак, за не си направи коричка.
Преди сервиране се сгорещява малко олио в малък съд и се отстранява от огъня. В олиото се пуска малко червен пипер и се разбърква. Изсипва се върху лучената каша на пътечки. Може да се поръси с пресен магданоз.


Сервирайте с домат, сварени яйца, сирене, месо..., каквото ви хареса.

1 коментар:

Венета каза...

Върнахте ме в детството ми! :-)