неделя, 8 януари 2017 г.

РОГЧЕТА

РОГЧЕТА С ПРЯСНО МЛЯКО





Ей сега чакам упреци. Някой може да ми зададе въпроса: „Ами, какво правим с холестерола, бе, жена… защо си сложила свинска мас!?“ Навремето бабите ни хич не ги е тревожила тази тема, напротив тревожно им беше, ако прасето за Коледа не беше достатъчно в килата си наддало, макар че много бе изяло, че не можеше да се добие една огромна тенджера мас, за да могат да изкарат не един сезон с нея. И всяка бабина гозбица биваше вкусна, защото в нея се пускаше по една лъжица мас. Пък сега, тооо, голям страх от свинската мас. А всички други вредности, заобикалящи нас!? На всичкото отгоре днес – потъваме и изплуваме в стрес…

Ето, против стреса, днес у нас има рогчета със свинска мас.

за тестото:
3 яйца
250 мл прясно мляко
120 мл олио
4 пълни с.л. мека свинска мас
1 с.л. сол
2 с.л. захар
2 с.л. суха мая /пакетче и половина на д-р Йоткер/
близо 1 кг брашно

за плънка: 1 яйце + 1 белтък и 200 грама сирене
за намазване: 1 жълтък + 1-2 с.л. прясно мляко + 1 с.л. зехтин и микс от семена за поръсване /това по желание/

Маята се сипва в топло прясно мляко и се оставя да се разтвори.
В кладенче от пресятото брашно се чукват яйцата, добавят се останалите продукти и се омесва меко тесто.



Тестото се оставя да си почине около 30-40 минути.
Готовото тесто се разделя на четири части.
Всяка част се разточва на кора, по възможност квадратна, с дебелина 3-4 мм.
Нарязва се на правоъгълници със страни около 8/6 см.
С нож се правят 4-5 прореза на всяко парче от средата към единия край, без да се отрязват до края.


Поставя се от плънката и се завиват рогчетата на ролца.



Поставят се в тава с незалепващо покритие или върху хартия за печене.
Намазват се с четка със сместа от жълтък, прясно мляко и зехтин.
По желание се поръсват със семена.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. Аз пекох с вентилация.






Публикуване на коментар