понеделник, 2 януари 2017 г.

СЛАДКИШ С КАЙСИЕВ И С МЛЕЧЕН КРЕМ

СЛАДКИШ С КАЙСИЕВ И С МЛЕЧЕН КРЕМ






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

6 яйца, от които на четири от тях се отделят белтъците в отделен съд, а всеки жълтък се отделя в отделна чашка


ЗА БЛАТА:

чашата е с вместимост 220 мл

4 белтъка /престояли на стайна температура/
2 жълтъка
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. кристална захар
1 кафена чаша олио
1/2 пакетче бакпулвер
1 ч.ч. брашно с връх
2 ванилии
1 ч.ч. едро смлени орехи

ЗА КРЕМА ОТ КАЙСИИ ОТ КОМПОТ:
плодовете кайсии, отцедени от 1 компот
1 яйце и 1 жълтък
2 с.л. натурално нишесте
6 с.л. захар
1 кафена чаша вода
1 ванилия
1 с.л. краве масло

ЗА МЛЕЧНИЯ КРЕМ:
400 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте
1 яйце и 1 жълтък
6 с.л. захар
2 прахчета ванилия
2 с.л. краве масло

ЗА ЗАЛИВКА:
100 грама тъмен шоколад за готвене
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. краве масло
1 кафена чаша смлени орехи /за поръсване/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се прави блата:
Белтъците /4 бр/ се разбиват с миксер на сняг.
Прибавя се захарта и се бие още малко, докато се сгъстят.
Един по един се добавят двата жълтъка и ванилията.
Прибавят се последователно киселото мляко, заедно с угасен в него бакпулвер, олиото, ванилията и брашното.
Сместа се сипва в тавичка с незалепващо покритие с диаметър 28 см.
Отгоре се поръсват орехите.
Пече се в предварително загрята фурна за 20 минути на 180 градуса. При проба с клечка за зъби, трябва да излезе суха.
Блата се оставя да се охлади.
През това време се правят кремовете един след друг.



ПЪРВИЯТ КРЕМ С КАЙСИИ ОТ КОМПОТ:

Кайсиите от компота се пюрират с пасатор.
Слагат се на огъня в касерола със захарта.
В друг съд се разбиват 1 цяло яйце и 1 жълтък от отделените.
Нишестето се размива с 50 мл сок от компота и се прибавя към яйцето.
Кайсиите се оттеглят от огъня и към тях се добавя яйчената смес с нишестето. Разбърква се добре. Отново се връща на огъня и се бърка, докато се сгъсти.
Към края се прибавя краве масло, ванилия и се разбърква, докато се разтопи маслото.

НА ТОЗИ ЕТАП:
С дръжката на дървена лъжица или с точилка по блата се правят дупки.
Блата се залива с горещия кайсиев крем.



 /тук искам да кажа, че дупките могат да бъдат още по-гъсто една до друга, отколкото са при мен, за да може да се поеме повече в тях от кайсиевия крем/



ПРАВИ СЕ ВТОРИЯ - МЛЕЧНИЯ КРЕМ:

300 мл прясно мляко се слага в касерола на огъня да загрее, заедно със захарта, като се разбърква, докато тя се разтопи.
В купичка се разбива 1 цяло яйце и 1 жълтък.
Нишестето се размива в друга купичка със 100 мл прясно мляко и се смесва с яйцата.
Към горещото мляко се добавят яйцата с нишестето и се бърка, до сгъстяване на крема. Ароматизира се с ванилия и към края се добавя маслото. Отстранява се от огъня и се бърка непрекъснато, докато се поеме маслото.
Млечния крем се излива на сладкиша върху кайсиевия крем.


/тук искам да предупредя, че моят крем стана доста гъст, така, че може да намалите нишестето, но пък при рязането си стоеше много добре/

Идва ред на шоколада:


Шоколада се начупва на отделни блокчета в малък съд, който се поставя върху друг съд с вода на огъня, така, че да може да се разтопи на водна баня.
Към шоколада се прибавя маслото и млякото, разбърква се и когато е готов, се залива върху млечния крем.

По периферията сладкиша се поръсва с едро смлени орехи.



Публикуване на коментар