неделя, 15 януари 2017 г.

ВИНЕНИ ПАРЕНИ КОЛАЧЕТА

ВИНЕНИ ПАРЕНИ КОЛАЧЕТА




за 20 броя


450 грама бяло брашно
3 яйца - L
100 грама меко краве масло
100 мл бяло вино
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. морска сол за поръсване
2 с.л. сусам

Брашното се пресява с бакпулвера. Прибавят се яйцата, размекнатото краве масло, виното, захарта и солта и се разбърква, докато се получи тесто. От брашното остават около 4 лъжици. Тестото се слага на плота и се доомесва, като постоянно се прибавя от останалите 4 лъжици брашно. Меси 10-на минути, докато се поеме всичкото брашно. Става гладко и еластично тесто.
Не е необходимо, когато се оформят да се ръси допълнително брашно на плота или пък да се намазняват ръцете.
Тестото се разтегля на дълго около 30 см.
Срязва се по дължина през средата.


Получените части също се разделят през средата по дължина. Така се получават 4 фитила.


Фитилите се нарязват през 7-8 см по на 5 равни части, така че от всички да се получат общо 20 парчета.
Всяко кубче се разточва с длани по плота на дълъг фитил около 28-30 см. и се усуква, като двата края се преплитат, да се получи геврече като въженце.


/всъщност всеки може да ги направи по свое предпочитание за форма и големина/

На огъня се слага тенджера с 2-3 литра вода да заври.
Готовите гевречета се пускат по 3 в кипящата вода и се оставят за няколко секунди, като с решетъчната лъжица им помагаме да не залепнат на дъното. Когато изплуват на повърхността, се изваждат върху намазнена с олио хартия за печене /тук ще обясня как намазнявам тази хартия - в тавата от печката капвам малко олио, размазвам го с четката по дъното, слагам хартията и я притискам с длани, а после я обръщам с намаслената част обратно/.
Колачетата се подреждат на два пъти по 10 бр в тавата. Докато са още влажни се поръсват със ситно начукана морска сол и сусам /това също е по желание/.
Фурната предварително е загрята на 220 градуса.
Пекат се до зачервяване около 12 минути.




Публикуване на коментар