събота, 14 януари 2017 г.

МАРИНОВАН ПЕЧЕН БЕКОН С ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

МАРИНОВАН ПЕЧЕН БЕКОН С ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ





1 кг бекон
1 стрък праз лук
2 скилидки чесън
150 мл червено вино
2-3 с.л. соев сос
2 с.л. олио
2 дафинови листа
сол, смлян черен и бял пипер, червен пипер, чимен

за гарнитура:
1 тиквичка
1 голям морков
1 малък пащърнак
1 червено цвекло
1 зелена кисела ябълка
олио и зеленчукова подправка /по желание/

Беконът се слага в съд да се маринова, поръсва се със сол, бял пипер и черен пипер, залива се с виното, малко олио и соевия сос, покрива се и се оставя да престои 2-3 часа. Цялото парче бекон от вътрешната страна се протрива с 2-те скилидки пресован чесън.
По дължината се слага парче праз с дължината на месото и се завива на руло. Рулото се пристяга с конец и се запържва в тиган със сгорещено олио, като се обръща да се зачерви.
В малка правоъгълна тавичка се поставя рулото, което и от външната страна се поръсва с червен пипер, черен пипер и чимен, като се сипва и маринатата, може и още малко винце. Пускат се 2 дафинови листа.
Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се слага да се пече в загрята фурна на 180 градуса. Пече се 45 минути. След това фолиото се отстранява и рулото се запича още малко.
След като се изпече, конецът се отстранява, а беконът се нарязва на резени






Докато се пече бекона, заедно с него се слагат едновременно да се пекат и зеленчуците в друга правоъгълна тавичка.
Тиквичката се срязва напречно през средата, а всяка половина на четвъртини. По същия начин се нарязва моркова и пащърнака, а цвеклото и ябълката на резени. Нарязаните зеленчуци се подреждат в тавичка върху алуминиево фолио, поръсват се с олио, по желание и с малко подправка и се слагат да се пекат във фурната за 30 минути.
Печените зеленчуци се поръсват с лимонов сок или с оцет.


Като допълнение към зеленчуците шприцовах крем сирене с подправки.
Публикуване на коментар