петък, 20 януари 2017 г.

БИСКВИТИ С МОРКОВИ

БИСКВИТИ С МОРКОВИ

Не искам да си хваля стоката. Няма как да описвам този вкус, който ми допада много. Е, да, нямат много красив вид, но всички знаем, че понякога външната красота говори едно, а онази вътрешната, скритата - нежната и фината, можеш да я усетиш и не ти е нужно да я гледаш. Но имаш ли удоволствието да я опознаеш, ти се иска да е близо до тебе…
Стават бързо и лесно. Тук не се меси, не се точи, не се налага да правиш някакво оформление, но изпечените морковени бисквитки стават ароматни и меки, а вкусът им… той просто носи настроение.

Ако пробвате, ако ви харесат, ако желаете, споделете после мнение!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО:

300 грама моркови
1 ч.ч. вода
125 грама краве масло на стайна температура
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 яйце
1 ч.ч. нарязани орехи
50 грама нарязани сушени червени боровинки
1 капсула ванилия

ЗА ГЛАЗУРАТА:
3 с.л. меко краве масло
1 кафена чаша пудра захар
4 с.л. прясно мляко
1 прахче ванилия
50 г сушени червени боровинки


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Морковите се измиват, обелват и нарязват на парченца, заливат се с водата и се сваряват за 10-на минути, докато омекнат. Водата почти извира. Морковите се прецеждат и пюрират и се оставят да се охладят.
С миксер се разбива мекото краве масло със захарта за кратко. Добавя се яйцето, ванилията, изстиналите моркови и пресятото брашно с бакпулвера.
След това се бърка с лъжица, като в сместа се добавят орехите. Прибавят се и нарязаните боровинки, претрити с пръсти в брашно, за да не са слепени. Сипва се още малко брашно /около 2 - 3 с.л./ - така, че да се получи гъсто тесто, което да не пада лесно от бъркалката.
От получената смес с чаена лъжица се сипват бисквитите в тава върху готварска хартия на разстояние.
Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 10-12 минути. Аз пекох с вентилация.
След като се изпекат се оставят да изстинат в тавата. Още топли са меки, но това не значи, че не са изпечени и не следва да ви притеснява.

Докато бисквитите изстиват се прави глазурата:

На огъня в малък съд се слага 3 с.л. краве масло да се сгорещи. Прибавя се 1 кафена чаша пудра захар и 4 с.л. прясно мляко, като се бърка непрекъснато, докато се разтопи и стане гладка консистенция. Ароматизира се с ванилия.
Още топла, глазурата се разпределя, като се разлива на тънка струйка върху бисквитите /по 1 ч.л./. Трябва да се прави бързо, защото бързо стяга. Докато е още мека глазурата, отгоре върху всяка бисквитка се слагат по 3 боровинки.
За украса съвсем леко се поръсват с пудра захар.







излизат доста - повече от 40 бр.

Няма коментари: