понеделник, 9 януари 2017 г.

ЗАПЕКАНКА С ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ, ГЪБИ И ПЕЧЕН ПИПЕР

ЗАПЕКАНКА С ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ, ГЪБИ И ПЕЧЕН ПИПЕР



8 картофа средна големина
8 печени и обелени пиперки
8 едри гъби печурки
4 яйца
250 мл прясно мляко
150 грама сирене
маслини
олио, черен пипер, магданоз и чаена лъжица зеленчукова вегета /това по желание/

Картофите се нарязват на шайби с дебелина 5-6 мм и се изпържват в сгорещено олио. Изваждат се в една паница.
В същото олио се запържват и гъбите, нарязани на резени като картофите. Гъбите предварително ги измих и обелих кожицата им. Изваждат се в паница.
Пипера е изпечен и обелен от люспата /ако е през лятото е прясно изпечен, а в зимния сезон, както в случая, е печен през лятото и прибран във фризера и искам да поясня, че го прибирам в найлонови торбички по 10-на пиперки с люспите, а когато ми трябва, го оставям да се размрази на стайна температура и тогава го обелвам /.
В правоъгълна тавичка 24/28 см на дъното се подреждат картофите, поръсват се с половината от натрошеното сирене, а след това се разпределят гъбите. Поръсва се с магданоз, черен пипер и вегета и след това се подреждат пиперките, а върху тях се слага останалото сирене.
Яйцата се разбиват с вилица и се смесват с прясното мляко и 3-4 с.л. от олиото, в което са пържени картофите и гъбите.
Сместа се излива в тавичката и отгоре се подреждат няколко маслини.
Фурната предварително се загрява на 220 градуса.
Пече се до зачервяване - около 20 минути.




Публикуване на коментар