неделя, 22 януари 2017 г.

ТИКВЕНИК

ТИКВЕНИК







1 пакет кори за баница
1 кг тиква "цигуулка"
6-7 с.л. кристална захар /на вкус/
2 ч.ч. рязани орехи
1 кафена чаша олио
60-70 грама краве масло
бурбонска ванилия

Тиквата се нарязва на парчета и кората се обелва, след което всяко парче се настъргва на едрото ренде.
Настърганата тиква се запържва в сгорещено олио и краве масло. Прибавя се захарта и се разбърква няколко пъти, докато тиквата омекне. Ароматизира се. Оставя се да се охлади.
Орехите се нарязват и се смесват с тиквата.

Реших да го изпека този път по-различно, отколкото друг път - по стандартния начин.
Ще се опитам да обясня.

Вземат се по два листа от корите за баница. Намазват се обилно с плънка и се навиват на руло. Така се правят 6 бр. рула. Вземат се 3 рула, като двете се слагат едно до друго върху един лист от корите. Върху двете се поставя третото, като пирамида.
Така, както са заедно, с кората се обвиват трите рула на едно цяло руло.
Получават се две рула, а във всяко от тях по една тройка.
Рулата се нарязват на шайби на ширина от 2 см.
В тавата от фурната се слага хартия за печене и се намазва с краве масло.
Нарязаните тиквени рулца се подреждат в тавата като пънчета и се пекат в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване /около 25 минути/.







При сервиране леко се поръсва с пудра захар.

Публикуване на коментар