неделя, 1 януари 2017 г.

БАНИЦА С ДОМАШНО ТОЧЕНИ КОРИ

БАНИЦА С ДОМАШНО ТОЧЕНИ КОРИ




необходими продукти:

за тестото:
2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
още малко брашно при точене на корите

за плънка:
около 200 грама сирене
3-4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
1 кафена чаша заквасена сметана
1 кафена чаша олио
2 с.л. краве масло за намазване на тавата
2-3 щипки сол

В пресятото брашно се сипват продуктите и се омесва меко тесто.


Разделя се на 4 части, които се оформят на топчета. Оставят се в тавичката, поръсена с брашно, покриват се с кърпа и се оставят да починат около 20-30 минути.


Всяко топче се разточва на много тънка кора с диаметър около 60 см. върху набрашнен плот, като непрекъснато се поръсва с брашно, за да не залепват и да не се накъсат листите.


Корите се простират върху чист плат /тензух/ и се оставят да поизпръхнат за 15-на минути.



Дъното на тавата се намазва с меко краве масло.
Всяка разточена кора се набира като хармоника и така събраните листи се подреждат в тавата.
Отгоре се поръсва с натрошено сирене.

За заливката:
Яйцата се разбиват с вилица с малко сол. Сметаната се разбърква с лъжица до гладко, също така и киселото мляко. Прибавят се към яйцата, както и прясното мляко и олиото. Разбърква се добре и сместа е готова да се залее баницата.
Фурната предварително се загрява на 180-200 градуса.
Пече се до зачервяване. Аз пекох с вентилация.



След като се изпече, още гореща, баницата се напръсква леко със студена вода. Покрива се с кърпа.



Публикуване на коментар