понеделник, 29 февруари 2016 г.

ПЕТИФУРИ "ЧЕРВЕНО КАДИФЕ"

ПЕТИФУРИ "ЧЕРВЕНО КАДИФЕ"


За блата:
250 грама бяло брашно
2 ч.л. какао
1 пакетче ванилова захар
125 грама краве масло /на стайна температура/
250 грама кристална захар
2 яйца
250 мл. айран
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. оцет
червена сладкарска боичка

За крема:
170 грама крем "Филаделфия"
250 грама сирене маскарпоне
120 грама пудра захар
125 грама краве масло
4 с. л. заквасена сметана

Брашното се пресява с какаото. Маслото се разбива на пухкав крем със захарта и ваниловата захар. Прибавят се едно по едно яйцата. В айряна се разтваря червената боя, да се получи хубав цвят. Налива се към маслото и се разбърква добре. Сипва се на части пресятото брашно с какаото и се разбива с миксер. Накрая содата се угася в оцета и се добавя към сместа. Разбърква се и се изсипва в тавата от фурната върху готварска хартия.
Пече се на 180 градуса за около 25 минути.




Крема се приготвя, като се разбиват добре с миксера първо маслото с част от пудрата захар, добавят се двата вида сирене с останалата пудра захар, сметаната, до гладкост.

Блата се срязва на малка квадрати, без да се разделят. Намазва се половината част от блата с хубав пласт крем. Отгоре се подреждат останалите квадратчета от другата половина на блата, така, че да се получат пастички.








Украсата може да бъде различна.
Аз украсих с крем, от който една част оцветих с червено. Шприцовах бели и червени ивици, а след това с дървено шишче прокарах резки.

неделя, 28 февруари 2016 г.

КЪПАНА БАНИЦА

КЪПАНА БАНИЦА




За тестото:
400-500 грама бяло брашно
5 яйца
1-2 щипки сол
1 с.л. оцет

За плънката:
125 грама разтопено краве масло
300 грама краве сирене

Приготвяне:
В кладенче от брашното се слагат яйцата, солта и оцета и се омесва меко тесто. Става лепкаво.
Разделя се на 7 еднакви части, от които се оформят топчета. Работи се с брашно. Топчетата се оставят да си починат 30 минути.
Разточват се тънки кори, с дебелина 2 мм. Аз ги разточвах една след друга.
Дъното на тавичка /с диаметър 30 см/ се намазва добре с 3-4 с.л. от разтопеното масло. Полага се първата кора, като края се завива нагоре по периферията на тавата, като бордюр. Напръсква се с разтопено масло и се поръсва с натрошено сирене.
/Трябва да си разпределим долу-горе сиренето и маслото, за да стигне до края/.
Приготвяме си отделно други две тави. Едната слагаме на огъня с вода /около 1 литър/ да заври, към която прибавяме щипка сол. Другата тава слагаме в близост, пълна със студена вода /около 1 литър/.
Започваме да разточваме една по една корите, като се стараем да са с размера на тавата, в която ще печем, а може и малко по-големи, тъй като леко се свиват. Работим постоянно с брашно, защото има опасност да залепнат по точилката и да се накъсат. След като сме разточили кората, внимателно с точилката я пренасяме в тавата с врящата вода да се окъпе и я оставяме да поври 10-15 секунди. После пак внимателно я прехвърляме в тавата със студената вода да се охлади. С две ръце подхващаме кората отдолу и я поставяме върху първата суха кора в тавата за баница. Някъде из сайтове с рецепта за къпана баница, срещнах вариант, корите да се срязват на четири и така да се къпят. Може би е с цел точно заради това да не се скъсат листите. Но аз ги пренасях, както са си цели корите.
Изхвърляме студената вода и я подменяме с нова студена. През две кори, същото направих и с горещата вода. Аз така направих, тъй като прецених, че корите си пускат от брашното, от което водата става лепкава. А и като ще е "къпана" баницата, то нека да си е добре изкъпана.
След това продължаваме със следващата кора, като отново повтаряме действията си - точим, къпем в гореща вода, охлаждаме, редим лист върху лист, ръсим със сирене и масло, а накрая се полага последната кора, която не се потапя във вода. Нея я разточваме малко по-широка и леко подгъваме покрая навътре. Отгоре напръскваме с последните 2 с.л. разтопено масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса 10-на минути. След това температурата се увеличава на 200 градуса и се пече още 15-20 минути.
Баницата не се поръсва с вода.
Аз я покрих с лист хартия, а отгоре я завих с кърпа.
Стана сочна, мека, уханна и вкусна!












събота, 27 февруари 2016 г.

РИБНИ КЮФТЕТА

РИБНИ КЮФТЕТА
/за 10 броя/
2 едри риби хек
80 грама солена сланина
1 главичка лук
1 филия сух хляб
2 скилидки чесън
1 цяло яйце и 1 жълтък /белтъка отделен за намазване/
5-6 стръка магданоз и 3-4 стръка копър
черен пипер, малко сол
подправка за риба /микс от мелничка/
олио

Рибата се обезкостява и месото внимателно се отделя от кожата. Смила се с месомелачка, а може и да се накълца на ситно. Смила се и сланинката. Добавя се хбяба на трохи, подправките, накълцания на ситно лук, смачкания чесън, едно яйце и жълтъка и се омесва кайма. Оставя се в хладилника да престои около 30 минути да си поеме миризмите.
В една паничка, с вилицата, леко се разбива отделения белтък с щипка сол.
От каймата се оформят кюфтета, като с едната ръка, всяко кюфте леко "окъпваме" в белтък.
В сгорещия тиган с малко олио се пускат 5 бр. кюфтета, като на два пъти се обръщат от двете страни, докато се изпекат. Тази мазнина се изхвърля, защото се запенва. В ново олио, се пускат другите пет кюфтета.



Ще им отива зелена салата - маруля, пресен лук, краставица, репичка и китка магданоз.

ЯЙЧЕН КРЕМ В ШОКОЛАДОВА КОРИЧКА

ЯЙЧЕН КРЕМ В ШОКОЛАДОВА КОРИЧКА







1 литър прясно мляко
4 жълтъка
8 с.л. брашно
10 с.л. кристална захар /1 ч.ч./
1 ч.л. бурбонска ванилова захар
2 с.л. краве масло

100 г тъмен шоколад
50 г бял шоколад

Жълтъците се разбиват с вилица, добавя се от брашното, като се налива по малко и от млякото /500 мл/, докато стане гладка смес.
Другата част от млякото се сипва в тенджера с незалепващо покритие, заедно със захарта и се слага на огъня да се разтопи захарта, като се разбърква. Ароматизираме с ванилията.
Прибавя се яйчената смес през цедка, като с помощта на лъжица втриваме и при непрекъснато бъркане сгъстяваме крем.
Към още горещия крем се добавя маслото и се разбърква, до разтопяването му. Тенджерата се захлупва и се оставя да се охлади крема.

За шоколадовите корички:



Първо се разтопява белия шоколад на водна баня. В малка фунийка от хартия за печене се налива разтопения шоколад. Отрязва се връхчето, за да се получи малко отворче.
Върху лист хартия за печене, рисуваме с фунийката някаква фигурка от белия шоколад. Оставя се да се охлади на стайна температура и да се стегне шоколада.
През това време отново на водна баня се разтопява тъмния шоколад. Оставя се малко да се охлади, но толкова, че да може да се нанася върху белите шоколадови фигури. Не трябва и да е топъл, за да не разтопи белия шоколад и да не деформира рисунката. Нанасях с четка за рисуване тънък пласт върху белите шарки.


Оставя се отново да се стегне, но не съвсем, за да не се начупи. При мен имаше жертви, но без това не може. От готовите ленти, съвсем леко огъваме в дъговидна форма /да се получи като цилиндър/, които да са долу-горе с широчината на чашите.
Преди това в чашите сипваме по една лъжица крем и много внимателно поставяме във всяка чаша от получените шоколадови корички. Допълваме чашите с крем, но вече вътре в шоколадовия пръстен.
Украсата може да бъде най-различнна.
 А рецепта за ореховките, можете да видите в етикета "Дребни сладки".






Днес ви ги поднасям с нежни горски теменужки.
И с калинка! За щастие!

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

ЕДИТ ПИАФ ПОРТРЕТ ОТ СОЛ





Много от вас не са били родени и не я знаят!
Много, когато са я чули веднъж, никога няма да я забравят!
Животът й е такава смесена палитра – от бяло до черно и цветно, и розово. Прочетеш ли за живота й, ще й се радваш и ще й се гневиш, ще я упрекваш… и ще я обичаш!  
Казват, че врабчетата не пеят, само чирикат. Наричат я „врабчето”, но тя пееше. Пееше така, че да я наричат кралица на френския шансон.
„Не, не съжалявам за нищо.
Нито за доброто което са ми сторили,
нито за злото. Не ми пука за нищо.
Не, не съжалявам за нищо.
Всичко е платено, изметено, забравено…”
ЕДИТ ПИАФ
Направих й портрет от сол. Сещате се нали? Върху поръсената сол по масата с малката /тънка/ червена четчица и с малко листче хартийка рисувах желания образ, отнемайки от солта с леко навлажнена четка.







сряда, 24 февруари 2016 г.

ПОРТРЕТ НА ЛУЧАНО ПАВАРОТИ, НАРИСУВАН СЪС СОЛ



„Мисля, че живот в музиката е красиво прекаран живот и аз именно на нея съм посветил целия си живот.”
Лучано Павароти



Аз харесвам „О, соле мио”. Харесвам и великия тенор. Вярвам, че и на вас ви харесва.
Нарисувах го! Със сол!  Сол, поръсена върху масата! А после, после... с желанието да стигнеш до образа, внимателно, с тънката червена четчица и с малкото листче хартийка, започваш да извиваш чертите и да извикваш образа на желания герой. Отнемаш сол, добавяш сол, просто си рисуваш с белите кристали сол.



На всички, пожелавам красива музика и много слънце в деня ви!

събота, 20 февруари 2016 г.

СОЛЕНКИ

СОЛЕНКИ



250 грама пресято брашно
220 грама настъргано на ситно краве масло
100 грама настърган на ситното ренде кашкавал
100 грама настъргано сирене
1 малка кофичка заквасена сметана
1 ч. л. сол
2 яйца без единия жълтък /той е за намазване/
1 бакпулвер + 1 суп.лъж. лимонов сок
Събира се лепкаво тесто от продуктите и се доомесва с още малко брашно.
Разточва се върху набрашнен плот. Изрязах формички. Намазани са с жълтък и малко прясно мляко. По желание се поръсват с ким, маково семе, сусам, червен пипер.
Пекат се на 180 градуса върху хартия за печене.