понеделник, 26 декември 2016 г.

СЛАДКИ ПРАСКОВИ И КРУШИ

СЛАДКИ ПРАСКОВИ И КРУШИ





необходими продукти:

4 ч.ч. брашно
2 яйца
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 капсула ванилия

захар за овалване
орехи за пълнеж и няколко пръчици "Шпецле" или фиде за дръжки на крушките

за слепване на прасковите:
трохите от издълбаните бисквити
1 кафена чашка смлени орехи
2 с.л. краве масло
2 с.л. сладко от вишни, боровинки /малко конфитюр по желание/
2 с.л. прясно мляко

още: 3 кафени чаши с вода, в които има разтворени сладкарски боички - зелена, червена и жълта


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата се разбиват със захарта с тел. Добавя се киселото мляко с угасената в него сода.
В кладенче от пресятото брашно се сипва олиото, яйцата с млякото и ванилията и се замесва не твърдо тесто.

ЗА ПРАСКОВИТЕ:


От тестото се взема топче с големината на малък орех. Овалва се в длани, леко се сплесква и курабиите се подреждат в тава с незалепващо покритие или в друга върху хартия за печене, на разстояние една от друга.
Пекат се на 180-200 градуса в предварително загрята фурна до леко порозовяване.
След като поизстинат с острието на нож топчетата се издълбават.
Получените трохи се заливат с прясното мляко и се смесват с орехите, маслото и конфитюра.
Взема се с малка лъжичка от плънката и с нея се слепват половинките на прасковките.

ЗА КРУШИТЕ:



Къса се топче от тестото колкото малък орех. В средата се поставя по четвъртинка орехова ядка. Овалва се в длани. Оформя се като крушка и получените курабии се подреждат в тавата.
Върху всяка крушка се бодва счупено парченце от макарон "Шпецле" или обикновено фиде.
Аз сложих Шпецле, тъй като е по-здраво и ми се видя по-подходящо.
Пекат се както прасковите.




Готовите курабии се потапят за секунда в чашите с вода със сладкарски бои - прасковите в червено и жълто, а крушите в зелено и жълто, след което се овалват в кристална захар.
Подреждат се в поднос и се оставят да изсъхне захарта.





Публикуване на коментар