неделя, 25 декември 2016 г.

ЧЕТИРИЛИСТНА СОДЕНА ПИТКА

ЧЕТИРИЛИСТНА СОДЕНА ПИТКА







500-600 грама бяло брашно
1 чаена чаша високомаслено кисело мляко
1 кафена чаша прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
3-4 ч.л. захар
1 ч.л. /равна/ сода за хляб
1 пакетче бакпулвер
1-2 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин в тестото
още 4-5 с.л. зехтин за поръсване между листата  
В кладенче от брашното се сипва млякото, яйцето и бакпулвера със содата, угасени заедно с лимоновия сок, захарта и солта и се омесва меко тесто. Оставя се да почине 20-на минути.
Тестото се разделя на четири части.
Всяка част се разточва върху набрашнен плот с големината на тортена тавичка.
Дъното на тавичката се застила с готварска хартия, поръсва се с малко зехтин и се слага първия разточен лист.
Така се разточват и се слагат 4-те листа един върху друг, като между тях се поръсва със зехтин.
Последният лист, се украсява с някаква формичка за сладки /цветя/.
Аз ръснах малко микс от семена по цветята, които са намазани с жълтък.

Питката се пече в загрята фурна на 180 градуса, докато се зачерви.





Публикуване на коментар