четвъртък, 22 декември 2016 г.

МЕДЕНА КЪЩИЧКА - КОЛЕДНА ЗИМНА ПРИКАЗКА

Харесва ми в светлини как грейва навън
и защото е време за Коледни чудеса,
в прозорци отеква камбанния звън,
по-добри сме и отваряме свойте сърца!
Какво по-хубаво от това да грее обич в дома ни,
да изпитваме радост от доброто в делата ни,
ако на слабия подадеш ръка с умиление…
навън колко студено е, няма значение!














ПРОДУКТИ:

За тестото:

2 яйца
8 с.л. пудра захар
3 с.л. течен пчелен мед
1 кафена чаша олио
1 ч.л. канела
1 ванилия
2 с.л. какао
1/2 кафена лъжичка сода бикарбонат
1 ч.л. лимонов сок
3 ч.ч. брашно

За айсинг /захарна украса/:
веднъж:
2 белтъка
500 грама пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
1 ванилия

и още веднъж:
1 белтък + 250 грама пудра захар + 4-5 капки лимонов сок

още: 2 бр. готови блатове за торта /квадратни/ и сладкарски боички за оцветяване на фигурите
малко фондан /вишнав цвят/ за направа на "тухлички".

Най-напред се изрязват отделните елементи на къщичката, която искаме да построим. Тях предварително трябва да разчертаем върху лист хартия в желан размер, т.е. първо се прави проекта на нашата къщичка.

Продуктите за тестото се сипват в пресято брашно, като содата се угася в лимоновия сок и се замесва еластично меко тесто.
Готовото тесто се разточва на тънка кора 3-4 мм. директно върху готварска хартия за печене.
Върху разточената кора се разполагат елементите на къщичката, както и други фигури, каквито сме си избрали, за да направим зимната приказка по-красива и жива.
В случая аз си нарисувах предварително сърничка, снежко, елхички, малко птиче...
Може да се ползва и копирана картинка, каквато ни е харесала.




По периферията на шаблончетата с остър нож се изрязват отделните фигури.
Излишното тесто се отстранява.
Хартията се слага внимателно на дъното на обратната страна на тавата и медените фигури се изпичат на 180 градуса.

Захарната глазура /айсинг/ се приготвя, като белтъците се разбиват първо до бяла пяна /може с миксер, може и с бъркалка/. Прибавят се лимоновия сок, ванилията и на етапи по две лъжици предварително пресята два пъти пудра захар, като се бърка непрекъснато до поемане на всичката захар. Аз разбъркват с лъжица. Става гъста тежка маса.
В найлоново пликче с малко отрязано връхме се слага от айсинга и се нанася върху покрива на зимната медена къщичка.
Със същата смес се слепват всички елементи като се шприцова по ръбовете.

Върху подходящ поднос сложих за основа тортени блатове, които поръсих с малко пудра захар и "построих" моята зимна къщичка.

Тук искам да поясня, че цялата картинка, правих в три поредни вечери, след работа.
Първия ден беше за изпичане на фигурите.
Втори ден - сглобяване на къщичката и заливане на покривчето с айсинг.
Трети ден - оцветяване на героите в приказката и довършителни работи в оформлението и посипване на още сняг в двора.
За целта беше необходимо да се направи втората по-малка доза на айсинг.










/Червените "тухлички" са от червен фондан. Топче колкото орех се разточва много тънко и се срязва на тясна лентичка с височината на стената на къщичката, където ще се лепи. Намазва се отдолу с малко белтък и се внимателно се облепва по ръба на къщичката. След това с черна сладкарска боичка се очертава подобно на подредени тухлички/



















От останалото тесто направих меденки с коледно настроение.


ВЕСЕЛА КОЛЕДА!


Публикуване на коментар