събота, 17 декември 2016 г.

ЗИМНА ТОРТА С ШОКОЛАДОВИ ЕЛХИЧКИ

ТОРТА С ШОКОЛАДОВИ ЕЛХИЧКИ










ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТА:

5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
3 с.л. какао

ЗА СИРОП:
1 ч.ч. сварено неподсладено прясно мляко
3-4 с.л. коняк

ЗА КРЕМА:
1 литър прясно мляко
10 с.л. брашно
200 грама краве масло
250 грама пудра захар
3 ванилии

ЗАЛИВКА:
1 черен шоколад
1 с.л. краве масло
4-5 с.л. прясно мляко

ЗА УКРАСА:
1 черен шоколад
шоколадови дражета
захарни златисти мини перли
запечени филирани бадеми /една шепа/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Жълтъците се отделят и се разбиват заедно със захарта много добре.
Прибавя се какаото и брашното. Става гъста маса.
Белтъците се разбиват отделно на сняг.
Лъжица по лъжица белтъците се прибавят към жълтъците и се разбъркват добре с шпатула, докато се уеднакви сместа. Накрая се прибавят и смлените орехи.
Сместа се изсипва в тортена форма, облепена с хартия за готвене.
Блата се изпича за 15-18 минути на вентилация в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пробва се до суха клечка.


След като се извади от фурната, хартията се отстранява.


След като изстине, блата се срязва през средата с остър нож, за да се получат два блата.

За крема:
От един литър прясно мляко се отделя една голяма чаша, а другото се слага на огъня да заври.
Брашното се разтваря с отделеното прясно мляко до гладко.
Горещото мляко се отдръпва от огъня и постепенно се налива към разтвореното брашно, като се бърка непрекъснато.
След това се слага пак на огъня и се сварява гладък гъст крем, като се бърка непрекъснато.
Млечния крем се оставя да истине. Сгъстява се още при изстиването.
В друг съд с миксера се разбива маслото с пудрата захар и ванилията.
Към масления крем се прибавя лъжица по лъжица от млечния крем, като се разбива с миксера на по-слаби обороти.

Сглобяване на тортата:

В подходяща чиния се поставя ринга от тортената форма. Слага се ринга първия блат и се сиропира с половината от сиропа.
Залива се с голяма част от крема, като се оставя малко за измазване отгоре.
Поставя се втория блат, който също се напръсква с мляко и коняк.
Отгоре се завършва с крем и тортата се прибира в хладилника за 2-3 часа.

Ринга се отстранява внимателно от тортата.
По периферията поръсих със филирани запечени бадеми.
Запекох ги в микровълновата фурна, като включвах на два пъти на 850W ведно за минута и половина, разбърках и втория път още за 1 минута.





За шоколадовата заливка: На водна баня се разтопява шоколада, заедно с мляко и масло и тортата се залива от средата към бадемовия обръч.

Шоколадовите елхички са от разтопен шоколад на водна баня.
Рисувах ги върху готварска хартия. Разтопения шоколад се слага в малка фунийка от готварска хартия с отрязано малко връхче и директно се шприцова върху хартията. Слагат се заедно с хартията във фризер за 2 минути.
След като елхичките са се изстудили, с малка четка ги поръсих с прашец от златиста сладкарска боичка.
По същия начин с четката прокарах златисти прашинки и по шоколадовите дражета.







Позлатените шоколадови елхички украсиха днес моята торта.
Поръсих с малки златисти захарни перлички.
Всъщност всеки може да импровизира с украсата, както му хрумне.
Публикуване на коментар