неделя, 11 декември 2016 г.

ТОРТА С ВЕНЕЦИАНСКА МАСКА

ТОРТА С ВЕНЕЦИАНСКА МАСКА


















ПРОДУКТИ

за два блата:
за всеки блат поотделно се разбива сместа и поотделно се пекат

2 яйца
10 с.л. захар
5 с.л. пълни брашно
2 с.л. какао

сироп: за всеки блат поотделно по 1 кафена чаша неподсладено прясно мляко + 1 капачка коняк/алкохол/

крем:
500 грама маскарпоне
200 грама заквасена сметана
200 грама сладкарска сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче бурбонска ванилия
1 пакетче желатин
1 бурканче сладко от цели вишни

за фигурите по периферията:
40 грама тъмен шоколад

Маските са направени от купен захарен фондан. Рисувах ги със сладкарски боички.

Приготовление:
на блата:
Яйцата и захарта се разбиват на пяна за пандишпаново тесто. Добавя се какаото и по малко от брашното.
Върху застлано дъно с хартия за готвене в тортена форма /26 см./ сместа се сипва и се пече в загрята фурна на 180 градуса за 10-на минути. Пекох на вентилация. Пробвайте до суха клечка.

на крема:
В купа се разбъркват добре маскарпонето с пудрата захар и заквасената сметана.
В друга купа се разбива сладкарската сметана. Прибавя се към крема маскарпоне лъжица по лъжица, докато се уеднакви сместа. Прибавя се ванилията.
Желатина се залива с 4-5 с.л. студена вода и се оставя на набъбне. След това се втечнява на водна баня и се сипва към готовия крем.

Сглобяване на тортата:

В тортена чиния се слага обръча от тортената форма, без дъното.
Първият блат се поставя в ринга, напръсква се със сироп, а отгоре се намазва обилно с крем.
Върху крема се сипва сладкото от цели вишни, а върху тях се слага втория блат. Отново се напръсква със сироп.
Отгоре се завършва с 5-6 мм крем и тортата се прибира в хладилника за 1-2 часа леко да стегне.
След това ринга се отстранява. Тортата се измазва и отстрани с останалото количество крем.

За рисунките от шоколад по периферията на тортата, шоколада се разтопява на водна баня. Сипва се в малка фунийка от готварска хартия, която за да не се разгъне, може да се облепи с малко тиксо. Много малка част от връхчето на фунийката се отрязва с ножица.
Предварително е добре да си нарисуваме фигура по желание върху бял лист с черен флумастер. Върху рисунката се поставя прозрачна готварска хартия и върху нея директо се рисува с течния шоколад. Фигурите се слагат във фризера за 2-3 минути и след като стегнат внимателно се залепват по бордюра на тортата, а харията внимателно се отстранява.

Украсата може да бъде по ваше желание.

Аз направих маски от захарно тесто.
Тук ще покажа опита ми да извая маските.





Ползвах пластмасово яйце /от шоколадово яйце/ и едно друго малко по-голямо яйце от преспапие.
Върху яйцата със салфетка, картонче и малко тиксо се опитах да придам издадитини за чело, уста и брадичка. За носа - малко картонче изрязано на триъгълниче. Облепик с тиксо и увих със стреч фолио.
Върху всяко яйце поставих малко парче от захарното тесто, разточено на тънко и с леко притискане се получиха отливките.
Оставят се така да изсъхнат, след което се оцветяват със сладкарски боички.




Украсих с малки златисти захарни перлички.









Преди да поставя маските върху тортата направих смес за пълнеж: една чаша смлени какаови бисквити с меко краве масло. Върху парченца от бишкоти сложих като малка питка от бисквитената маса като леко сплесках с ръце, за да може да прилепна маската. Това прозира през очите.











Публикуване на коментар