неделя, 6 ноември 2016 г.

СОДЕНИ ГЕВРЕЧЕТА СЪС СИРЕНЕ

СОДЕНИ ГЕВРЕЧЕТА СЪС СИРЕНЕ




500 грама брашно
1 голяма ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
1 с.л. ракия
1 яйце
1 ч.л. сол
3 с.л. захар
150 грама настъргано краве сирене

В кладенче от брашното се чуква яйцето, добавят се и всички останали продукти, като содата е шупнала в млякото с оцета.
Омесва се меко тесто. Оставя се да почине 20-30 минути.
Върху набрашнен плот тестото се разточва на лист с дебелина 1 см.


С чаша с диаметър на отвора около 7-8 см се изрязват питки, а от всяка се изрязва кръг, като в средата се поставя по-малка чашка с диаметър около 4 см.
Получените гевречета се изпържват в обилно сгорещено олио, като се обръщат от двете страни до златисто. Пържат се в малък съд две по две, за да не прегорят.


Изрезките от тестото, без да се премесва втори път, също се изпържват в различната си форма.





Могат да се гарнират със сладко, кисело мляко, айран, пудра захар...
Публикуване на коментар