неделя, 6 ноември 2016 г.

ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА СЪС СЛАДКО ОТ БОРОВИНКИ

ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА СЪС СЛАДКО ОТ БОРОВИНКИ






Тази торта е семпла и изчистена. Аз обаче я направих за Рождения Ден на приятелка и ми се искаше да си има тортата украса. Нали ще е за Празник! Ами тортата сама с името си ми подсказа каква да бъде украсата. Исках хем да стане хубава, хем пък и да носи малко смях в настроението, точно като за това много красиво младо момиче, което има страхотно чувство за хумор и въпреки, че е една много съвременна модерна жена, обича и селския двор с всичките му красоти, заедно с черното грозновато куче. Искаше ми се още по-шантаво да го направя това мръсно черно куче, ама такъв ми излезе днес старият пес...

И описание в картичка си има даже:

Наричат я френска!
Да, ама "ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА"!
И като на село, вън на двора
пред високата крайпътна порта,
кучето-пазач не дава
да припарят чужди хора!
Този малък неугледен черен пес
с обноски на изфренчено конте
за партито и той стъкмил се днес,
та, даже сложил си и новото бомбе.
Лани, Рени купила му го от Мола
с френска марка на Пиер Карден,
да е фешън Мурджото пред хора,
със самочувствие да лае в този ден!
И ето, подава гордо лапа на дошлия гост
под касиса до дворната чешма.
Ех, колко хубаво е,
щом с наздравица се вдига тост
в топъл ден сред есенни листа!


РЕЦЕПТА
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕТЕ:

/тортата е с диаметър 26 см/

1 яйце
150 грама кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода за хляб
50 грама разтопено и охладено краве масло
400 грама брашно

ЗА КРЕМА:
1 кг заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
1 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. смлени орехи /предварително запечени/
2 ванилии
1 бурканче сладко от боровинки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В купа се разбива яйцето със захарта много добре, след това бавно се добавя прясното мляко. Прехвърля се в малка тенджера и се слага на слаб огън. Прибавят се меда, содата и маслото и се вари, като се разбърква непрекъснато, докато получи кехлибарен цвят.


Тенджерката се отдръпва от огъня и се сипва брашното. Разбърква се да се поеме добре брашното.


След като се получи лепкаво тесто, се прехвърля върху набрашнен плот и се омесва за кратко, докато стане на топка. Полученото тесто се разтегля на фитил, който се нарязва на 7 части, а те се оформят на топки.



Всяко топче се разточва върху набрашнен плот на много тънка кора с диаметър около 28 см.


Когато се точи, отгоре топчето също се поръсва с брашно, иначе тестото може да залепне по точилката. Разточената кора се прехвърля в тава върху хартия за печене.


Фурната се загрява на 170 градуса. Разточва се още една кора и по същия начин се поставя във втора тава.
Първата кора се слага да се пече за 3-4 минути. През това време се разточва следващата /трета/ кора. Когато се сложи да се пече втората кора, през това време, третата се поставя върху същата хартия, в тавата, в която сме изпекли първата кора. Така се пести време и корите се изпичат последователно една след друга.
Върху всяка изпечена кора, се поставя ринг от торта и се очертава кръг, като се изрязва с острието на нож.


Аз ползвах кръг от лист хартия, който е от тортената форма /26 см/. Изрезките ще служат за поръсване на тортата.



Приготвяне на крема:

В купа се разбива с миксер сладкарската сметана на гъст крем.
В друга купа с шпатула се разбърква добре заквасената сметана, заедно с пудрата захар и ванилията.
Към разбитата сладкарска сметана се добавят постепенно по две-три лъжици от заквасената сметана и се разбърква добре, докато се уеднакви крема.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:

Върху тортен поднос се поставя ринга на тортена форма и в него се слага първия блат /кора/.


Сипват се 5 с.л. крем и се заглажда с лъжица. Поръсва се със смлени запечени орехи. С чаена лъжица тук-там се слага сладко от боровинки.


Така се редуват до края, като се завършва с тънък пласт крем. Отделя се малко от крема /5-6 лъжици/. Тортата се прибира в хладилника за няколко часа. Ринга се отстранява, а тортата се намазва и отстрани с отделения крем.


Изрезките от блатовете се начупват и се смилат с орехорезачка. Цялата торта се поръсва със смлените трохи, като се облепва и отстрани. Тортата се прибира в хладилника /най-добре за една нощ/.






Украсата е със захарни фигурки, които направих на ръка от захарно тесто /захарната маса е бяла, купена от магазин/. Касиса е от оцветено захарно тесто с черна сладкарска боя. Направих малки топченца, които забождах на сухи тънички клонки от храст.
Направих ги предния ден. Като изсъхнаха ги оцветих със сладкарски боички на прах, разтворени в капки водка /изпарява се по-бързо/. С малка четка за рисуване внимателно се нанася от разтворените бои върху захарните фигурки. Оставят се да изсъхнат и се подреждат върху тортата, в деня на поднасянето.







Поднесох Френчето с перце.

Тя поднесе ми от тортата парче:




Публикуване на коментар