събота, 26 ноември 2016 г.

СЛАДКИШ СЪС СЛАДКО ОТ КАЙСИИ

СЛАДКИШ СЪС СЛАДКО ОТ КАЙСИИ




ПРОДУКТИ:

за тестото:

350 грама брашно
2 жълтъка
125 грама краве масло размекнато
3 с.л. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
8 с.л. захар
щипка сол

за намазване:

6 с.л. конфитюр от кайсии

за крем:

2 белтъка
8 с.л. захар
2 ванилии
1 ч.ч. нарязани на дребно орехи

за поръсване:
пудра захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От продуктите за тестото се замесва гладко тесто. Разделя се на две части, като едната е по-малка - с големина на топка за тенис.
Тестото се прибира в хладилника за около 30 минути.
През това време се смилат орехите и се разбиват белтъците.
Белтъците се разбиват на сняг и към тях се прибавя кристалната захар и ванилията.
В правоъгълна тавичка с размери около 22/30 см се разстила голямата част от тестото, като се притиска по дъното на тавата с ръце.
Върху разстланото тесто се разнася сладкото от кайсии, като се заглажда с лъжица.
Върху сладкото се поръсват равномерно орехите.
Върху орехите се слага лъжица по лъжица от белтъка и леко се заглажда.

Днес аз реших малкото топче тесто да разточа върху набрашнен плот с дебелина около 4 мм и от коричката да изрежа дребни бисквитки с формички /звездички, сърца и цветя/. От излишното тесто от изрезките откъсвах малки топченца, колкото грахово зърно и претривах между двете си ръце на тънки фитилчета, които безразборно пусках върху белтъка.
Накрая изрязаните бисквитки подредих върху сладкиша.





/Може цялото топче да се накъса на малки късчета и да се разпръсне върху сладкиша, ако не ви се занимава да разточвате и изрязвате бисквитки/.

Фурната предварително се загрява на 200 градуса.
Пече се за около 30 минути.
Още топъл сладкиша се поръсва с пудра захар.
След като изстине се нарязва на квадрати.








Публикуване на коментар