вторник, 22 ноември 2016 г.

ПРАЗЕНА ЧОРБА С ГАЛУШКИ

ПРАЗЕНА ЧОРБА С ГАЛУШКИ



2 стръка праз лук
3 картофа
1 морков
1 литър зелева чорба
1 литър вода
черен пипер, чубрица, олио и 2 сухи червени чушки по желание

ЗА ТЕСТЕНИТЕ ТОПЧЕТА /ГАЛУШКИ/:
1 кафена чашка топла вода
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
1 щипка сол
около 6 с.л. брашно

От продуктите за тестото се замесва малка топка тесто и се оставя да почине.
През това време в тенджера на огъня в 5-6 лъжици олио се запържва нарязания на кубчета праз, заедно с нарязания на кубчета морков и картофите срязани на четвъртини.
Разбърква се и се залива със зелевата чорба и каничка вода. Добавят се подправките и чушките. Оставя се да поври, докато се сварят картофите, които се изваждат и се намачкват с вилица.
Тестото се нарязва на малки квадратчета и триъгълничета или топчета, които се пускат в тенджерата и чорбата се оставя да поври още 15 минути.
Намачканите картофи се връщат в чорбата.
Чорбата не се застройва, а се сгъстява от картофите.




Публикуване на коментар