четвъртък, 17 ноември 2016 г.

РАКОВИНИ С ШУНКА

РАКОВИНИ С ШУНКА




1/2 кутия канелони раковини /250 грама/
200 гр варено-пушена шунка /филе/
1 моцарела
1 яйце
1 главичка лук
1 скилида чесън
1 голям червен домат
1 щипка черен пипер
1 щипка чубрица
1 ч.л. захар
сол, олио
малко настърган кашкавал

Пастата се сварява в подсолена вода с лъжица олио, според указанията. Сипва се в гевгир и се измива под струя вода.
Докато се варят раковините, на другия котлон може да се направи плънката.
В сгорещено олио се запържва лука, накълцан на кубчета, заедно с чесъна. Добавя се и нарязаната на кубчета шунка. Разбърква се и като се позапържи за кратко, колкто да омекне лука, се добавя обеления и нарязан на кубчета домат. Посолява се с подправките и захарта, и се оставя да поври, докато омекне домата.
Сега е момента да се сгъсти доматения сос с яйце, вместо да се ползва брашно или нишесте.
Отделя се жълтъка от белтъка. В доматения сос се слага първо жълтъка, разбърква се, а след малко се прибавя и отделения белтък. Отново се разбърква, докато се уеднакви и съдът се оттегля от огъня.
Фурната се включва да загрее на грил с вентилация на 220 градуса.
Към доматения сос се прибавя нарязаното на кубчета сирене моцарела, разбърква се и плънката е готова.
Раковините се подреждат в тавичка и се пълнят с по една лъжица от плънката. Отгоре се поръсват с 2-3 с.л. настърган на ситно кашкавал.
Слагат се в сгорещената фурна за кратко, да поомекне кашкавала.




Публикуване на коментар