неделя, 13 ноември 2016 г.

СЛАДКИШ С БИШКОТИ САВОЯРДИ

СЛАДКИШ С БИШКОТИ САВОЯРДИ






12 бр бишкоти "Савоярди"
125 грама краве масло на стайна температура
150 грама пудра захар
250 грама сирене маскарпоне
200 грама заквасена сметана
1 пакетче ванилена захар /или 1-2 прахчета ванилия/
150 мл прясно мляко
1 с.л. гранули нес кафе
1 капачка коняк
1 супена лъжица какао /за украса/
няколко плодчета физалис

Първо се приготвя крем:
Маслото се разбива с пудрата захар до побеляване с миксер.
Прибавят се последователно сиренето маскарпоне, заквасената сметана и ванилията. Бие се на ниски обороти до гладък крем.
В неподсладено прясно мляко се разтваря кафето. Добавя се коняка.
Бишкотите се потапят в прясното мляко и се подреждат в правоъгълна чиния, дъното на която е намазано с 2-3 лъжици от крема.
Подреждат се по следния начин:
Най-отдолу се подреждат 6 бишкоти, като се слагат една до друга по три бишкоти по дължината.
Намазват се обилно с крем. Втория ред бишкоти е от 4 броя, подредени две по две, една след друга. Отново се намазва обилно с крем. Най-отгоре се поставят 2 бишкоти по дължината една след друга.
Отвън се нанася останалия крем и се заглажда с нож.
Получава се триъгълна форма.
Шарката в момента ми хрумна да е такава - много просто направена.
С пластмасова бъркалка топвах в какаото и нанасях по страните на сладкиша директно върху крема и отдръпвах, получи се нещо като щемпел.
Няколко плодчета физалис винаги допринасят за завършека в украсата на сладкишите, когато времето не стига.
Стига обаче, че това сладко изкушение става сигурно и бързо.









Публикуване на коментар