събота, 8 октомври 2016 г.

МЪФИНИ СЪС СИНИ СЛИВИ

МЪФИНИ СЪС СИНИ СЛИВИ







2 яйца
10 с.л. кристална захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 бакпулвер
1 щипка сол
6 с.л. олио
6 с.л. прясно мляко
6 бр сини сливи /разполовени напречно, за да се получат 12 половинки/
2 прахчета ванилия
2 с.л. шоколадови капки

за украса - разбита сладкарска сметана, малко пудра захар за поръсване и 12 бр захарни перли

Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксера на пяна. Прибавят се постепенно олиото и млякото.
Брашното се пресява с бакпулвера и солта и по малко се прибавя, както и ванилията, като се разбива на по-ниска степен до еднаква смес. Накрая се прибавят шоколадовите капки и се разбърква с лъжица.

Във формички за мъфини се поставя хартия за печене и се сипва от сместа, която се разпределя така, че да се запълнят 12-те гнезда. Пълнят се до половината на чашките.

Сливите, измити и подсушени се срязват през средата напречно на половинки.

Във всяка формичка се слага по една половинка слива, без да се натиска с отрязаната част нагоре.






Мъфините се пекат на 180 градуса в загрята фурна за 25 мин или при проба до суха клечка за зъби. Пекох с вентилация.
По периферията охладените кексчета се поръсват с пудра захар.







Върху всяка слива шприцовах разбита сладкарска сметана, 2-3 с.л. от която оцветих леко в лилав цвят и в шприца за розички слагах по една лъжица бяла и по една лъжица лилава сметана, така, че при натискане, да може да излиза от двата цвята по малко, за да се меланжират.

На момента ми хрумна това да направя бяло-лилаво, за да си подхождат с прясно откъснатите, окъпани от есенния дъжд петунии. Зарадвах им се - ококорени и свежи, прииска ми се до мъфините да ги подреждам.

А каква по-голяма радост за очите, нали пък е и на късмет,
да видиш, че калинка лека, кацнала на първата подред ...














Тук всеки може да си реши как да украси, а може и без украса.






Публикуване на коментар