събота, 29 октомври 2016 г.

ШОКОЛАДОВО СУФЛЕ

ШОКОЛАДОВО СУФЛЕ




6 яйца
200 грама натурален шоколад
200 грама краве масло
250 грама кристална захар
150 грама брашно
2 с.л. какао
1 ванилия
още малко краве масло за намазване на купичките
още малко какао за поръсване на купичките
пудра захар за поръсване

Фурната се загрява на 220 градуса.
През това време шоколада се начупва на парчета и заедно с маслото се разтопява на водна баня. За целта се слага малка тенджеда на огъня с вода до средата да заври, а отгоре се поставя подходящ съд над отвора, така, че парата на врящата вода да подгрява дъното на съда с шоколада. Бърка се до гладкост. Отстранява се от огъня.
Яйцата се разбиват с миксера заедно със захарта, докато бухнат.
Добавя се какаото и брашното, ванилията и постепенно на тънка струйка се налива разтопения шоколад с маслото.
Формичките от фолио /за еднократна употреба/ се намазват с краве масло и леко се поръсват с какао.
От готовата смес се пълнят формичките, като се оставя 1 см разстояние до ръба.
Пече се 10 минути.
Ако искате да е още по-течна лавата, можете да намалите на 7-8 минути.
Целта е отвън да са запечени, а вътре да се усеща течния маслен шоколад. Въпрос на вкус.


Обръщат се в подходяща чиния и се поръсват с пудра захар.






Украсете и гарнирайте по желание.
Публикуване на коментар