неделя, 2 октомври 2016 г.

ГЮЗЛЕМИ НА ТИГАН

ГЮЗЛЕМИ НА ТИГАН




С това тесто направих мини пици маргаритки. Понеже изпекох 9 бр /толкова се събраха в тавата от фурната/ от останалите топчета реших да направя тези гюзлеми на тиган. Всъщност въпрос на желание и време е, дали всички топчета да станат малки пици или всички те да бъдат гюзлеми.


ПРОДУКТИ:

/чашата е с вместимост 220 мл/

3 и 1/2 чаши пресято брашно
1 чаша топла вода
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

още малко брашно за оформяне
сирене за плънка

ПРИГОТВЯНЕ:

В кладенче от брашното се сипват всички продукти и се замесва меко тесто.
Тестото се разделя на 16 бр парчета, които се оформят на топчета с големина на яйце.



Поставят се в набрашнена тава и се оставят да престоят 30 минути.

Всяко топче се разточва на тънка кора около 3 мм с големина на лист с диаметър около 15 см.



Точи се върху набрашнена плоскост.
Върху листа се поръсва натрошено сирене.
Всяка коричка, поръсена със сирене, се навива на руло, без да се стяга, а след това полученото руло се завива като охлюв.



Отново върху ръснато брашно и отгоре също поръсено с малко брашно, рулцето-охлювче се разточва на питка с дебелина около 5 мм.



Готовите гюзлеми се изпичат в керамичен тиган с много малко олио /1 ч.л./.



Изпичат се, като се обръщат от двете страни за 3-4 минути. Периодично се капва по малко олио.









От това тесто направих 9 бр. мини пица маргаритки, които можете да видите тук:
Публикуване на коментар