събота, 15 октомври 2016 г.

БАБИН СЛАДКИШ С ДИНЕН МЕД

БАБИН СЛАДКИШ С ДИНЕН МЕД









Кой пие кафе следобед? На кого му се хапва сладичко? Някой спомня ли си онзи сладкиш с динен мед по старата бабина рецепта? Ето, днес ще ви го припомня! Става бързо и лесно, мекичък, на вкус е лек, ароматен и много приятен като за съботния следобед! Всъщност може и без кафе - на когото, както му е добре. А аз… просто почвам следващо парче. Ами хваля си го, защото много ми харесва.



/мярката на чашата е 220 мл/

2 чаши брашно
1 чаша захар
1 чаша кисело мляко
1 кафена чаша динен мед
1 равна чаена лъжичка сода за хляб
1 равна чаена лъжичка бакпулвер
1 с.л. лимонов сок /от тубичка/
50 грама стафиди
1 шепичка орехови ядки
2 ванилии
малко пудра захар за поръсване

Брашното се пресява и се сипва в купа.
Върху брашното се сипва захарта.
Върху захарта се сипва киселото мляко.
Върху млякото се сипва содата и бакпулвера.
Върху набухвателите се сипва лимоновия сок.
Накрая се сипва и динения мед.
Всичко се разбърква с лъжицата много добре.
Става гъста тежка гладка маса.
Накрая се добавя ванилията, стафидите и ореховите ядки и се разбърква още веднъж.

Тестото се сипва върху хартия за печене в подходяща тавичка с диаметър 26 см.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса. Пекох с вентилация за 20 минути. При проба с клечка за зъби, трябва да излезе суха.






Сладкиша се обръща в чиния и хартията от долната част се отстранява.




Поръсва се с пудра захар. За по-интересно може да се напудри през дантела. Въпрос на фантазия и желание.




НЕКА В СЪБОТА СЛЕДОБЕД И НА ТЕБ ДА ТИ Е СЛАДКО С ДЪХ НА ДИНЕН МЕД!

Публикуване на коментар