петък, 9 септември 2016 г.

РУЛО С ДОМАШНО ТОЧЕНИ КОРИ С ПЪСТРА ПЛЪНКА

РУЛО С ДОМАШНО ТОЧЕНИ КОРИ С ПЪСТРА ПЛЪНКА










ПРОДУКТИ:

за тестото:

500 грама брашно
1 ч.ч. хладка вода
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол

за плънката:

1 много малка главичка лук /колкото орех/
2 малки скилидки чесън
100 грама пуешко филе
100 грама пикантна дунавска наденица, която е с подправки /или друг колбас по желание/
3 бр. консервирани аспержи
3 лъжици едросмляна лютеница
2 яйца
100 грама сирене

няколко резенчета топено сирене
малко семена за поръсване

малко олио за запържване /около 3-4 лъжици/
50 грама краве масло

ПРИГОТВЯНЕ:

Замесва се меко тесто, като в кладенче от 400 грама брашно се сипват останалите продукти и постепенно се добавя по малко още от брашното. Тестото се разделя на три топчета.




Покриват се с кърпа и се оставят да си починат 30-на минути в тавичка, дъното на която е леко набрашнено.
След това се разточват три кори с диаметър около 40 см. Точи се с помощта на още брашно, за да лепне по точилката тестото и да не се накъса листа. Всяка кора се разстила върху хартия или тензух и се оставят да поизпръхнат за 10-на минути.

През това време се прави плънката.
В тиган на огъня се запържва лука и чесъна, нарязани на ситно, веднага се добавят колбасите и аспержите също нарязани на кубчета. Щом лукът стане прозрачен, се оттегля от огъня да поизстине. Яйцата се разбиват с вилица с щипка сол. В тях се натрошава сиренето и се размачква с вилица. Колбасите се сипват при яйцата и всичко се разбърква.

Взема се една кора и по нея се слага по малко меко краве масло, размазва се с пръст. Върху нея се слага втората кора, която също се поръсва с меко краве масло. По същия начин се слага и третата кора и по нея пак се слага малко масло.
По така наредените една върху друга кори се разстила плънката от края към средата. Тук-там се слага по малко от лютеницата.


Навива се на руло, като от двата края по малко се подгъва навътре, за да се получи затворено рулото, така, че да не може да потича плънката навън.







Готовото руло се поставя в тава, която предварително е намазана с краве масло.



Отгоре рулото се намазва с четка с олио и с нож се правят няколко прореза, но да не се стига до долу.
Във всеки прорез се поставя по кръгче топено сирене.
Поръсва се с микс от семена.
Фурната е предварително загрята на 220 градуса.
Пече се 20 минути до зачервяване.



Отдолу става хрупкава коричка.




Публикуване на коментар