събота, 24 септември 2016 г.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ






Продукти:

2 големи сладко-кисели ябълки
10 с.л. захар за карамел
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 бакпулвер
2 прахчета ванилия
2 с.л. меко краве масло
малко кокосови стърготити и шоколадови пръчици за поръсване







Най-напред на огъня се разтопява захарта - 10 с.л. като се разбърква да стане на хубав карамел. Дъното на тавичката и малко по стената се намазва с маслото. Горещия карамел се излива в тавата, като се разстила по дъното. Аз пекох в алуминиева тенджера - от онези някогашните, електрическите, от времето на соца, просто я ползвам вместо тава, защото ми харесва големината, а и се пече добре в нея.
Върху разтопения карамел се подреждат резенчета от едната ябълка, без ябълката да се бели.
Другата ябълка се обелва и се настъргва на едрото ренде.
Яйцата се разбиват с 1 ч.ч. захар с миксер до побеляване. Прибавя се брашното, пресято с бакпулвера, ванилията и се разбърква на слаби обороти. Прибавя се и настърганата ябълка и с лопатка се разбърква сместа.
Кексовата смес се изсипва върху подредените ябълки в тавата, заглажда се и се слага да се пече на 180 градуса.
Изпича се за около 30-на минути, или с проба до суха хлечка.






След като се изпече, сладкишът се обръща върху чиния, за да останат карамелените ябълки отгоре.




Поръсих с малко кокосови стърготити и шоколадови пръчици. Това е по желание.  
Публикуване на коментар