петък, 23 септември 2016 г.

ХЛЕБНА ПИТКА БЕЗ МЕСЕНЕ

ХЛЕБНА ПИТКА БЕЗ МЕСЕНЕ





400 г бяло брашно
200 мл топла вода
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
1 бучка краве масло за намазване на тавичката
още малко брашно за поръсване

Брашното се пресява в купа заедно с маята. Добавя се водата солта и захарта и се разбърква много добре, докато се поеме брашното.
Покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса.



Когато тестото е удвоило обема си, се поръсва, както е в купата с брашно и с добре набрашнени ръце се изсипва внимателно в малка тавичка /с диаметър 22 см/ с намаслено дъно с краве масло. Отгоре питката се потупва леко с пръсти с брашно и се оставя отново да си почине за 20-на минути.



Слага се да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. След 10-на минути фурната се намалява на 180 градуса и хляба се изпича до готовност /според фурната/. На дъното на фурната се слага малка тавичка с вода.