събота, 3 септември 2016 г.

ОРЕХОВА ТОРТА С МАСКАРПОНЕ И ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ

ОРЕХОВА ТОРТА С МАСКАРПОНЕ И ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ







Тази торта реших да направя за рождения ден на дъщеря ми. Понеже трябва да е поднесена за почерпка в събота на обяд, в петък вечерта започнах с предпоготовката. Изпекох блатовете и моделирах украсата от захарни рози. А в събота рано сутринта направих крема, ганаша и сглобяването. Получи се това, отзиви за което ще очаквам от колежките на моето пораснало момиче.

продукти за блата:

6 яйца
1 ч.ч. захар /чашата е с вместимост 220 мл/
1 ч.ч. смлени орехи
6 с.л. пълни галета
1/2 пакетче бакпулвер
2 ванилии
за сиропиране: 30 мл коняк + 100 мл прясно мляко

продукти за крема:

500 грама маскарпоне
1 кутийка кондензирано мляко /пише на нея 397 грама "Сгущенное", има ги на руските магазини в България/

продукти за ганаша:

100 грама тъмен шоколад за готвене
5-6 с.л. прясно мляко
1 лъжица коняк
1 лъжица олио

продукти за крокант:

8 с.л. кристална захар
1 с.л. вода
1 чаша орехи

продукти за украса - рози от парено захарно тесто:

30 грама краве масло
50 мл вода
3 пълни с. лъжици брашно
близо 250 грама пудра захар
1 с.л. натурално нишесте
1 ванилия

ПРИГОТВЯНЕ:
на блата:
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с миксер с 1/2 от захарта.



Отделно се разбиват белтъците и като станат като сняг се прибавя другата 1/2 захар. Разбива се още малко до твърди връхчета.
В друга купа се смесват орехите, бакпулвера, галетата и ванилията и се разбърква.
Към разбитите жълтъци се прибавят по малко от белтъците и сухата смес, като се разбърква с шпатула, НЕ С МИКСЕР.




От полученото тесто се изпичат два блата върху хартия за готвене, в тортена тавичка /26 см/.
Фурната предварително се загрява на 170 градуса. Всеки блат се поче за 25 минути или с проба до суха клечка.

на крема:
Крема маскарпоне се разбива с миксера. Кондензираното мляко се разбърква много добре с лъжица. Прибавя се към крема маскарпоне и с лопатка се разбърква, докато се уеднакви сместа.







на ганаша:
На котлона на водна баня се разтопява шоколада с останалите продукти до гладкост.

на кроканта:
В малко тиганче се сипва захарта с 1 лъжица вода и се слага на огъня, като се бърка да стане на хубав карамел. Сипват се орехите, разбъркват се, след което се обръщат на дъската за хляб върху хартия за готвене. Когато изстинат се начукват.

на захарната украса:
На огъня се кипва 50 мл вода с 30 грама краве масло. Прибавя се брашното и се разбърква да стане гъсто тесто. Направих го в джезве.



Когато изстине се омесва с пресята пудра захар с ванилията, като постепенто се добавя от пудрата и нишестето.

Получава се захарно тесто, макар и не снежно бяло, но става за моделиране и е вкусно с дъх на масло.



От това захарно тесто направих белите розички. Малко топче оцветих с какао за листенца, а едно друго топче смесих бяло с кафяво, добавих прашинки жълто и прашинки червено, за да се получи цвета на шипка.
За клонки на шипката ползвах стръкчета от сушен риган, по които сложих малки топченца от оцветеното в червено захарно тесто.
Оставят се да изсъхнат на стайна температура. Преди да ги сложа върху тортата, с малка четка за рисуване минах по тях със седефена сладкарска боя на прах в златисто.





СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
Първият изпечен блат се обръща и внимателно се отстранява хартията. Напръсква се с няколко лъжици от сиропа - мляко с коняк.


Слага се крем, като се отделя малко количество за покриване на тортата отвън.
Поставя се вторият блат, сиропира се и той и се завършва с останалия крем, като цялата торта се покрива с крем.


Отстрани тортата се облепва с крокант.
Оставя се в хладилника за 2 часа.
След това се залива с ганаша.
Отново се оставя в хладилника за 1 час.
Вече тортата може да се украси по желание.



















Публикуване на коментар