събота, 24 септември 2016 г.

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С ОРИЗ И БУЛГУР ДО ПЪРЖЕНИ КЮФТЕТА И ГЪБИ КЛАДНИЦА

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С ОРИЗ И БУЛГУР ДО ПЪРЖЕНИ КЮФТЕТА И ГЪБИ КЛАДНИЦА

Човекът, може би ще се съгласите, е едно такова нещо сред человеците, дето все нещичко не му е наред и не винаги всичко му се нрави… Е, то пък няма как, това са си човешките ни нрави… Както се казва в онова старо детско стихче: „…ту му млякото горещо, ту пък друго нещо…“, сещате се нали, за сърдиткото, който все ще намери за какво да се начумери?! Да, ама, ако тук намери топлите кюфтета, протрива радостно ръцете… А оризът дали ще е в домат или доматът пълнен е с ориз, все си е едно и също, казвам, бива си го тоз сюрприз.





ЗА 6 БР. ДОМАТИ

1 малка главичка лук
2 скилидки чесън
1 морковче
1/2 кафена чашка ориз
1/2 кафена чашка булгур
3 кафени чашки вода
на вкус - сол, черен пипер, джоджен, девесил, куркума
няколко лъжици олио

В малка тенджерка с 5-6 с.л. олио се запържва накълцан лука, заедно с моркова, нарязан на кубчета. Добавя се измит ориза и булгура, разбърква се, докато стане прозрачен ориза и се залива с водата. Като заври се прибавят подправките и се оставя да къкри на тих огън, докато почти поеме водата.
През това време доматите се имиват и им се изрязва капаче от страната на чепката. Доматите се издълбават с лъжица и се подреждат в намаслена тавичка с олио.
Издълбаните домати се напълват с плънка от набъбналия ориз и булгур. Върху отвора на всеки домат се поставя изрязанато капаче с дръжката /просто за фасон/.
Слагат се в загрята фурна на 200 градуса да се запекат, докато поомекнат доматите за 20-на минути.





ЗА КЮФТЕТАТА:

500 грама кайма смес /свинско и телешко месо/
1 главичка лук
1 филия хляб
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
на вкус - смлени кимион, черен пипер, чубрица, риган

за овалване:
1 с.л. брашно
1 с.л. галета

Каймата се разбърква с настъргания или накълцан лук, яйцето, средата на филията хляб намокрена с вода и подправките и се прибира в хладилника да отлежи за известно време.
Кюфтенцата се оформят с мокри ръце и се овалват в смес от брашно и галета. Изпържват се в сгорещено олио до готовност.



Гъбите кладница са изпържени в малко олио и една лъжица краве масло, поръсени с малко сол.

Публикуване на коментар