петък, 23 септември 2016 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПРАЗ И КНЕДЛИ ОТ ГРИС

СУПА С КНЕДЛИ ОТ ГРИС





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗЕЛЕНЧУЦИ:

1 малка тиквичка
1 голям морков
2 малки картофа
3 стръка праз лук /само по-зелената част, но без перата/
1 червен домат
1 с.л. зеленчукова подправка
1 с.л. сол
4 с.л. олио
1 китка магданоз


ЗА КНЕДЛИТЕ:

3 с.л. краве масло
2 бр. жълтъци
2 с.л. прясно мляко
8 с.л. пшеничен грис
2 щипки сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се приготвя заготовката за кнедлите. Маслото, поомекнало на стайна температура, се разбива с вилица в една купичка. Прибавят се един по един жълтъците и отново се разбива добре да се уеднакви сместа. Добавя се и прясното мляко, солта и се сипва пшеничния грис. Разбърква се много добре, заглажда се и се прибира в хладилника за около 20-30 минути.

През това време се прави супата.

В тенджера се капва олио и леко се запържва накълцания праз. Залива се с 2,5 литра вода и се захлупва да заври.
През това време се настъргват всички зеленчуци.
В кипналата вода се сипват настърганите морков, тиквичка, картоф и зеленчуковото бульонче /вегета или друга микс подправка - това е по желание/. Допълнително се посолява на вкус.
След като поври 5-6 минути, се прибавя и обелен настъргания домат.
Щом се свари и домата идва ред на кнедлите.
С кафена лъжичка се взема от сместа с гриса и бързо се пускат във врящата супа. Щом кнедлите изплуват на повърхността, тенджерата се оттегля от огъня.



Като престои известно време, кнедлите набъбват още в горещата супа.


Готовата супа се поръсва с накълцан магданоз.
Публикуване на коментар