неделя, 18 септември 2016 г.

ДУНАВСКА САЛАТА

ДУНАВСКА САЛАТА

/за 9 компотени буркана/





2,2 кг зеле /една зелка/
2 кг домати /зелени и розови/
1,8 кг пипер /зелен, червен, жълт/
1,5 кг моркови
1 връзка целина
1 голяма китка магданоз

марината:
600 мл оцет
1 чаша олио /200 мл/
200 грама сол
300 грама захар
1 пакетче черен пипер на зърна

Всички зеленчуци се нарязват на ивици, на кубчета, на кръгчета /както ви харесва/ и се смесват в голям съд.



В тенджера на огъня се възвират продуктите за маринатата.
Със сгорещената саламура се залива зеленчука, поръсва се с магданоз и целина, накълцани на ситно и черния пипер и се разбърква добре на ръка.




Бурканите се пълнят със салата, като се уплътнява, притискайки продуктите с лъжица и най-накрая се залива с част от саламурата.





Стерилизира се, като бурканите се заваряват за 10-на минути.



Публикуване на коментар