петък, 23 септември 2016 г.

ЖЕЛЕ ОТ ДЮЛИ

ЖЕЛЕ ОТ ДЮЛИ





Мила колежка ме награди с 8 кг дюли. Реших да направя компот и желе. От това количество излязоха 16 компота и 8 бурканчета желе.

Тук ще споделя как направих желето на газов котлон.



След като измих всички дюли, ги нарязах на парчета за компота, които пусках в съд с вода, за да не почерняват. В друг дълбок съд, отново във вода, отделях вътрешната част на дюлите заедно със семките, също така изрезки и обелки от дюлите.
Изтеглено на домашната везна, количеството, което сложих за желето е 3,2 кг нарязани дюли, обелки и вътрешността със семките.
Прехвърлят се в голяма тенджера и се заливат с вода, колкото да се покрият.
Сваряват се на огъня за 40 минути, докато омекне плода.
Сока се прецежда през двойно прегънат тензух, без да се изстисква. Прецеденият сок се измерва с мерителна кана колко е като количество.
На 1 литър сок сложих приблизително по 700 грама кристална захар.
При мен излезе 3,2 л сок, в който сипах 2,2 кг захар.
Още горещ, сока със захарта се слага на огъня да ври, докато започне леко да се сгъстява.
Тук може би при всеки ще е различно времето, зависи от количеството от съда и огъня.
Тъй като аз го варих в домашни условия на готварска печка с газов котлон, след час и половина на огъня започна да се запенва. Тогава при разбъркване се отнема от пяната.
Ври още 10-на минути и се прибавя 2 ч.л. лимонтозу. Оставя се за още 2-3 минути, като през това време кипва веднъж, разбърква се и като кипне още един - два пъти, се отстранява от огъня.
Изглежда малко по-рядко от мед, но след като изстине, се сгъстява още малко.
Преди да напълня бурканчетата, оставих да престои 5-6 минути.
Сипва се в сухи бурканчета, докато е още горещо. Затваря се с метални капачки. Бурканчетата се обръщат с капачката надолу, за да вакуумират и се оставят така да изстинат.









Няма коментари: