понеделник, 1 август 2016 г.

ПРАСКОВЕН "НАПОЛЕОН" С КОРИ ЗА БАНИЦА

ПРАСКОВЕН "НАПОЛЕОН" С КОРИ ЗА БАНИЦА






ПРОДУКТИ:

ЗА ОСНОВА:
3 бр. кори за баница /ползвах селски кори на сач "Златна царица"/
40 г краве масло
4 с.л. мед

ЗА КРЕМА:
400 мл прясно мляко
2 бр. яйца
6 с.л. захар
2 с.л. натурално нишесте
1 ванилия

ЗА ПЛЪНКАТА:
3 бр. твърди праскови
60 грама краве масло
3 с.л. кафява захар
1 ч.л. коняк
1 ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се приготвя плънката и крема, за да изстиват, докато се запекат коричките.

ПЛЪНКА: Прасковите се обелват от люспицата, нарязват се на парчета, а те на едри кубчета.
На котлона се слага малка тенджерка с 60 г масло и като се сгорещи, се сипват прасковите за около 2-3 минути. Прибавя се кафявата захар, овкусява се с коняка и ванилията, разбърква се добре и се отстранява от огъня. Оставят се да се охладят.

КРЕМ: Яйцата се разбиват добре с вилица, заедно със захарта в купичка. Прибавя се нишестето и се разбърква добре до гладка смес. Мякото се сгорещява на огъня и като заври, се отдръпва от котлона. Прибавя се яйчената смес, като се разбърква добре. Връща се на огъня и се изчаква отново да кипне, като се бърка непрекъснато. Щом клокне, отново се отдръпва от огъня. Ароматизира се с ванилията, разбърква се и се оставя да се охлади.

КОРИЧКИ: Маслото се разтопява в микровълновата /но не бива да завира/. Смесва се с меда и се разбърква до еднаква консистенция. Взема се една кора за баница. Поръсва се с разтопено краве масло и мед. Върху нея се поставя втората кора и отново се поръсва с медено масло. Накрая се слага и третата кора и пак се намаслява.





Корите се прегъват на три. След това се срязват през средата по дългата част, като се получават две ленти. Двете ленти се нарязват на квадрати /8 бр/. От получените 8 броя квадрати, листата се разделят така, че да се получат общо 16 бр. Запичат се в намаслена с краве масло тава за около 10 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса /докато се позачервят/.



ПРИ СЕРВИРАНЕ: В чиния се поставя едно от изпечените тестени квадратчета. Отгоре се сипва по една голяма супена лъжица от млечния крем, който вече е изстинал. Крема се покрива с парченца маслени праскови. Отново се поставя изпечена кора, пак крем, после праскови. Най-отгоре се слага по една коричка, а върху нея на тънко нарязани пресни резенчета от праскова, потопени в масления сироп.





Няма коментари: