неделя, 21 август 2016 г.

МИНИ ПИТКИ В ТАВА С МАСЛЕНА ПОРЪСКА С ГАЛЕТА

МИНИ ПИТКИ В ТАВА С МАСЛЕНА ПОРЪСКА С ГАЛЕТА








Излизат около 40 бр. пекат се в тавата от фурната и още една по-малка тава.


500 грама бяло брашно
250 мл топло прясно мляко
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
2 щипки сол
1 яйце и 1 жълтък

За поръската:
125 грама краве масло
6 с.л. галета
2 щипки сол
1 белтък
малко тиквени семки, но може и без тях

В кладенче от пресятото брашно се сипва затопленото прясно мляко, в което се е разтворила добре маята. Прибавят се сол, захар, яйцето и жълтъка и се омесва меко тесто.
Тестото се оставя в намаслена купа и се покрива да втаса, докато удвои обема си.
От втасалото тесто се късат малки топчета с големината на орех и се подреждат в намазана с олио тава на разстояние едно от друго.

Отново се оставят да втасат.



приготвяне на поръската:

На огъня се слага в малка тенджерка краве масло да се разтопи. Посолява се и се добавя галетата. Отдръпва се от огъня, разбърква се и се оставя да изстине и галетата да набъбне от маслото. Като се поохлади се прибавя белтъка и се разбърква.

С тази поръска с малка лъжичка се слага върху всяко топче, без да се натиска.
На мен ми хрумна и поръсих със сурови тиквени семки, но искам да ви предупредя, че са вкусни, ала трябваше да ги търся из тавата и да ги обирам, защото по време на печенето се пукват и не се задържат на едно място.

Фурната се загрява на 200 градуса.
Питчиците се пекат до зачервяване.




Стават много, много мекички и вкусни.










С много приятен дъх на краве масло.

Публикуване на коментар