неделя, 28 август 2016 г.

АРОМАТНА ПИТКА "ЧАЛМАТА НА СИНДБАД"

АРОМАТНА ПИТКА "ЧАЛМАТА НА СИНДБАД"






200 мл айран
150 мл прясно мляко
1/2 кубче мая
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. зехтин
2 ч.л. маково семе
600 грама брашно
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко + 1 с.л. зехтин за намазване
малко микс от семена за поръсване
1 с.л. краве масло за намазване на тавичката.
/тавичката е с диаметър 26 см/

Маята се разтваря в леко затоплено прясно мляко.
В кладенче от пресятото брашно се сипва айрана, яйцето и белтъка, захарта, солта и зехтина и двете лъжички маково семе. Омесва се тесто и се слага в намаслена купа да втаса.



Когато тестото е удвоило обема се се разделя на 6 части, които се оформят на топчета.


Всяко топче се разтегля на дълъг шнур около 40 см.
Тук ще се опитам да ви покажа начина на сплитане на шнуровете, за да се получи шапка като чалма.


1


2






/тук трите свободни, които са в горния край завиваме наляво и подпъхваме отдолу под тези, които държим с ръка и снаждаме със свободните краища на тази тройка от дясната страна/

/върху снадката се наместват последните три свободни, дето са ни в лявата ръка и се подпъхват под питката така, за да стане чалма/

Готовата питка "Чалма" се поставя в намазана с краве масло тавичка и се оставя отново да втаса.


Намазва се с разбит жълтък с лъжица прясно мляко и лъжица зехтин и се поръсва със семена по желание.
Изпича се на 170 градуса до зачервяване.








Публикуване на коментар