четвъртък, 4 август 2016 г.

МАРИНОВАНА СКУМРИЯ В БУРКАН

МАРИНОВАНА СКУМРИЯ В БУРКАН
/НЕ СЕ СТЕРИЛИЗИРА/
СТАВА И С ДРУГА РИБА




На рибата се премахват главите и опашките, изчиства се от вътрешностите и се нарязва на тесни шайби.




Нарязаната риба се залива със студена вода и се изкисва 3-4 часа, като два-три пъти водата се изхвърля и се сменя с нова.
Сипва се в тавичка и се посолява обилно със сол. Оставя се да престои 24 часа.
Рибата се изцежда от соления сос, прехвърля се в чиста тавичка и се залива с бял оцет. Оставя се да престои 12 часа.
Рибните шайби се измиват през гевгир и се оставят да се отцедят.
През това време на котлона се загрява добре 1 чашка олио и се оставя да изстине.
Всички парчета риба се потапят едно по едно в изстиналото олио и се подреждат плътно в буркани. Между тях се пускат по 3-4 зърна бахар, 10-на зърна черен пипер и по 2 дафинови листа.
Накрая буркана се допълва с останалото олио.
Бурканите се затварят с капачка, без да се стерилизират и се прибират в хладилник.




След 10-на дни рибката е готова за консумация.
Публикуване на коментар